Etyek – Budapest szőlőskertje. „Hiszünk abban, hogy a jövő a múltra épül, ezért törekszünk arra, hogy újító szellemben dolgozzunk és közben tiszteletben tartsuk és tanuljunk a hagyományokból.”
Az Etyeki Kúria 1996 óta működik Etyeken, az Öreghegyen. A hagyományok tisztelete mellett kezdettől fogva innovatív szemléletmódjukkal váltak ismertté. Történetük fontos mérföldköveként a borvidéken elsőként telepítettek pinot noir szőlőt vörösbor készítéséhez. A kezdeti kéthektáros termőterületük mára elérte az 54 hektárt, a szőlőművelés pedig két borvidéken zajlik: az Etyek-Budai Borvidéken és a Soproni Borvidéken.
Birtokukon a táj adottságaival harmonizálva, a hagyományos pince fölé épült a modern borászati üzem. Az épület szövetébe tervezett üvegfelületeken keresztül közel teljes áttekintést tudnak adni a borok születésének összes lépéséről.
Mérész Sándor – az Etyeki Kúria főborásza 2009 óta – nemzetközi tapasztalataival és gondolkodásmódjával, továbbá a legújabb kutatási eredményekkel formálja boraik egyedi stílusát. Szakmai munkája elismeréseként 2013 óta minden évben szerepel a “Borászok Borásza” szakmai díj ötven jelöltje között. Hitvallása szerint minden körülmény között a legjobbat kell az adottságokból kihozni, és ezt csak egyféleképpen lehet elérni: tisztességes, kitartó és áldozatos munkával.
Tudatosan építkeznek. Modern borászati üzemük, melyet 2013-ban avattak fel, részben a föld alá épült. Ez a kialakítás lehetővé teszi, hogy a gravitációt kihasználják a borkészítés több lépésénél. Emellett természetes szigetelést is biztosít, melynek köszönhetően csökkenthetik energiafelhasználásukat.
2019-ben napelemeket helyeztek fel a borászat több épületére, ezzel az éves energiaszükségletük egyharmadát fedezni tudják.
Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) által kifejlesztett különleges magkeveréket vetettek a szőlősorok közé, amely nemcsak támogatja a talajerózió elleni folyamatos küzdelmet, hanem hozzájárul a nagyobb fokú biodiverzitás és az egészséges talajszerkezet megvalósításához is.
Vegetáriánus- és vegánbarát eljárásokat használnak. A derítés csak növényi fehérjével (borsó) és bentonit alkalmazásával végeznek, nem használnak állati eredetű készítményeket.
A lehető legkönnyebb palackokat választják, hogy ezáltal is csökkentsék a szállítmányozás okozta környezeti terhelést.
A’la carte ételkínálatuk alapanyagainak többsége környékbeli termelőktől érkezik, továbbá ételeik elkészítésénél sem használnak mesterséges ízfokozókat, színezékeket.