Birtokbejárás 2020

Magyarország Legszebb Birtoka – bemutatjuk a szántóföldi növénytermesztő kategória döntőseit

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a szántóföldi növénytermesztő kategória döntőseit mutatjuk be.

Baki Agrocentrum több mint 25 éves múltra visszatekintő Zala megyei 100 % – os magyar tulajdonban lévő családi agrárvállalkozás, mely mára cégcsoporttá fejlődött. Nemzetközi gabonakereskedelemmel, szaktanácsadással, szántóföldi növénytermesztéssel, baromfitenyésztéssel, valamint vetőmag előállítással foglalkoznak. A cégcsoport termelési üzletága – melynek zászlóshajója a Hahóti Várdomb Kft. – 2 650 hektáros területen gazdálkodik Hahót, Bak és Zalatárnok községek körüli területeken. Az alapító generáció 1994-ben indította útjára a vállalkozást, amelyet ma már a második generáció irányít, miközben az alapítók tanácsaikkal, tapasztalataikkal segítik a cégcsoport működését.

Csoportszinten a család több mint 70 munkavállalót foglalkoztat. A termelő tevékenységen belül a szántóföldi növénytermesztés a meghatározó, ahol búza, repce, napraforgó, kukorica és szója kultúrákat termesztenek. Vetőmagüzemükben évente 1200-1500 tonna kalászos vetőmagot állítanak elő, emellett előnevelt és hízópulyka tartással is foglalkoznak. A vállalkozásnak 2 szárítóüzeme van, és 30 ezer tonna tárolókapacitással rendelkeznek. A termelés központja Pölöske-Barnakpuszta, ahol a meghatározó tároló egységek és a fő szárítóüzem is működik.

A cég a precíziós gazdálkodás iránt elkötelezett, annak eszközeit használja, és ebben a szellemben, intenzív növényvédelmi és tápanyag utánpótlási technológiák alkalmazásával gazdálkodik. A cégcsoport saját területein hosszú évek óta fajtakísérleteket, fajtabemutatókat is tart, amely megalapozza a régióban jól teljesítő, megfelelő fajták kiválasztását. A minőségi, toxinmentes és piacképes termények valamint a jó minőségű vetőmag előállítás érdekében gabonalabort működtetnek. A cégcsoport input anyag szükségletét a 25-30 helyi termelő által működtetett közös Szövetkezeten keresztül szerzi be, ezzel is törekedve a technológiák egységesítésére, és a jobb piaci pozíciók elérésére.

A céget Balogh Ádám ügyvezető mutatta be a birtokbejárás zsűrijének, aki elmondta, hogy jövőbeni terveik között a precíziós gazdálkodás további fejlesztése és az irányítás hatékonyabbá tétele mellett az öntözésfejlesztés, valamint a még jobb minőségi termények előállítása szerepel. Mottójuk: Minőséget a vevőknek – családi vállalkozásban több generáció együttműködésében!

Versivet Kft. A Versivet Kft. 2006-ban alakult meg 100 %-os magyar családi vállalkozásként, Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A cég telephelye és székhelye Kétpó településen található.  A fő tevékenységi kör a szántóföldi növénytermesztési szolgáltatás, melyet bérelt területeken, közel 1000 hektáron végeznek. Jelenleg 100 ha őszi árpa, 13 ha őszi tritikálé, 450 ha napraforgó, 38 ha lucerna, 42 ha őszi káposzta repce, 240 ha őszi búza, 4,3 ha csemege kukorica  és 70 ha takarmány kukorica termelése folyik. 48,64 hektáron vesz részt a cég az AKG programban.

A kétpói telephelyen van egy 1200 nm2-es gabonatároló, amely megkönnyíti az adott időszakban a betakarított termés tárolását, esetleg tovább tároltatását is. A termelt termékeknek biztos piacuk van, az évek alatt kialakult, biztos és korrekt felvásárlókkal. A Versivet Kft. 2015-ben állattenyésztéssel is bővítette a tevékenységi körét.

A mezőhéki szarvasmarha telepükön évente 150 db hús hasznú szarvasmarhát nevelnek. Leválasztott borjúként vásárolnak, és hízó marhaként értékesítenek általában külföldre. Árbevételük másik forrása a növénytermesztési szolgáltatás mellett a mezőgazdasági gépi szolgáltatás.

A birtokot a zsűrinek Vetési Gábor és felesége mutatta be, akik elmondták, hogy közel 2500-3000 hektáron végeznek különböző gépi szolgáltatásokat, a szántástól a betakarításig, a környéken gazdálkodó őstermelők, szövetkezetek részére. Gépparkjukban New Holland erőgépek (120 LE- 430 LE) és a Väderstad munkagépei találhatók.  A folyamatosan modernizált gépparkkal így hatékonyan, gyorsan és nem utolsó sorban gazdaságosan tudják végezni a különböző munkálatokat.

Agroföldes Kft.

Az 1991-ben alakult Agroföldes Kft. a korábbi termelőszövet utódjaként a Hajdú-Bihar megyei Földesen gazdálkodik. Tevékenységük a fő szántóföldi növénytermesztés mellett, a mezőgazdasági bérszolgáltatás, a tejelő tehéntartás-tejtermelés, az árutojás termelés-jércenevelés, valamint a terményszárítás és tárolás.

A Kft. ma már teljesen családi kézben lévő vállalkozás, mely a felsorolt tevékenységeket egy cégcsoport keretében végzi. 3000 hektáron gazdálkodnak, melyből 1200 hektár saját, a többi bérelt terület. Szántóföldi növénytermesztés keretében kukoricát, búzát, napraforgót és vetőborsót termesztenek. A cég a családtagok mellett 250 embert alkalmaz összesen cégcsoport szinten.

A szántóföldek Földesen és Püspökladány környékén helyezkednek el, jó minőségű alföldi feketeföldek, jelentős részük öntözhető. A központi telephelyen Földesen van. A Kft.-nek a növénytermesztés mellett 500 tejelő szarvasmarhája van, melyek naponta 10 ezer kilogramm tejet adnak. A cég a fenntartható gazdálkodást szem előtt tartva a robotizálás és a modernizálás irányába tart. A Debreceni Egyetemmel együttműködve, a legújabb technológiákat alkalmazva és kutatva végzi tevékenységét. A növénytermesztésben integrált növényvédelmet alkalmaznak. Más társaságokkal is együttműködnek, az Alföldi Tej Kft. egyik tulajdonosai, fontos stratégiai partnerük még a KITE Zrt.

A birtokot Őzse Ildikó mutatta be élő bejelentkezésünkkor Fórián Zoltánnak, az Erste Agrár Kompetencia Központ, vezető agrárszakértőjének. Elmondta, hogy a gépparkjukat folyamatosan újítják, jövőbeni terveik között szerepel a szarvasmarhatelep fejlesztése, illetve egy elnyert energetikai pályázat keretében napelemes rendszert telepítenek a telepen és új istállókat is szeretnének beállítani a termelésbe.

agrotrend.hu

Magyarország Legszebb Birtoka – a szőlészet-borászat kategória döntősei

Bodri Pincészet

A Bodri Pincészet Szekszárd déli határában, egy festői szépségű völgyben fekszik. A tulajdonos az alapító fia, dr. Bodri István, aki családjával közösen vezeti a Pincészetet. A birtok építéséhez 1999-ben kezdtek, majd a 2001-ben telepített első öt hektár szőlő, pár éven belül már tizenegy hektárra növekedett. A régi érlelőpince 2002-ben épült, 2003-ban követte a feldolgozó és az étteremnek otthont biztosító épület. Nagypincéjük, mely 2008 és 2011 között épület meg, elnyerte Közép-Európa legnagyobb újonnan épített kupolás pincéjének címét. Szintén 2011-ben megkezdődött a vendégházak kialakítása is, ahol 61 vendéget tudnak egyszerre fogadni. 2014-ben adták át a 1400 négyzetméteres rozéüzemet, mely már nagyobb mennyiségű, kitűnő minőségű bor készítésére is lehetőséget ad. A díjnyertes borok készítése mellett pedig a kiemelkedő gasztronómiai szolgáltatásra is nagy hangsúlyt helyeznek. A 300 négyzetméteres érlelő pince 2002-ben készült, mely pincetúrák alkalmával tekinthető meg, és itt történik a prémium tételek érlelése is. Saját termő szőlőterületük jelenleg több mint 140 hektár, amihez több hektár integrációban működtetett szőlőterület is kapcsolódik. Ebből a legnagyobb rész Bátaszéken található, 11 hektár a keleti-északkeleti fekvésű Faluhely-dűlőben terem, 16 hektár a déli kitettségű Gurovica dűlőben, további 3 hektár pedig kisebb ültetvények formájában a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben és az Iván-völgyben található. A területeket folyamatosan telepítik, újítják. A Bodri Pincészet szőlőművelésének összetétele, a termőterület kiváló fajtája a Merlot, a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc, Portugieser, Malbec, Chardonnay, Olaszrizling, Pinot Noir, valamint a Rajnai Rizling. A birtokbejáráson a kiváló borokat és a borászatot dr. Bodri István tulajdonos mutatta be Lipp Adriennek, az Agrárvilág Szépe fővédnökének.

Tornai Pincészet

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól tűrték a szállítást. A különleges, vulkanikus terroir, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlait ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Tramini. E területen végez szőlőművelést a Tornai Pincészet. Tornai Endre, az alapító 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz. Tevékenységük alapja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiák alkalmazása. Pincerendszerük több ütemben épült. A legutóbbi jelentős fejlesztés 2010-ben zárult, a legújabb a 2019. évi szüretre készült. A pince befogadó kapacitása többszöröse az éves termelésnek, ami lehetőséget ad a szokásosnál hosszabb természetes ülepítésre, érlelésre, a szűrések számának csökkentésére. Boraik komplexebb beltartalma a kevesebb szűrés és a hosszabb érlelés eredménye. A pincében összesen 99 tartály és közel ugyanennyi tölgyfahordó található. A Tornai borok összetéveszthetetlen ízvilága a csúcskategóriában is kiemeli őket, amit a világ legrangosabb borversenyein elért eredmények is bizonyítanak. A Tornai Pincészet a Somló meghatározó borászataként, több évtizedes tapasztalataira építve kezdeményezője és támogatója is a térség termelői együttműködésének. Ezzel is szeretnék elősegíteni, hogy a somlói és a magyar borok elismertsége itthon és külföldön is tovább növekedjék. A birtokbejáráson Tornai Tamás mutatta be a Somló-hegy lábánál fekvő csodálatos szőlőbirtokot Pais Istvánnak, a Huminisz Kft. ügyvezetőjének. “Vimum Somloviticum, est lac senum, pueris venenum” (a somlói bor az öregeknek tej, a gyermekeknek méreg) szól a régi közmondás.

Vesztergombi Pincészet

A Szekszárdi Borvidék – ahol a Duna és a Sió vize mossa a „hegy” lábát – az ország egyik legszebb és legjobb borvidéke. Vörösbortermő vidékként a termelt szőlők nagy része, kb. 70%-a kékszőlő. A kevés kivételtől eltekintve, szinte minden Európában termelt kékszőlő fajta jól érzi magát Szekszárdon, de a fehér szőlő is megtalálja itt az otthonát. Tradicionális fajtaként a kékszőlők közül a Kadarkát kell kiemelni, a fehéreket az Olaszrizling képviseli. A Vesztergombik élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal. A család az emlékek szerint már több száz éve termel bort errefelé. Vesztergombi Ferenc a kecskeméti borászati főiskola elvégzése után tért haza és kezdett az Állami Gazdaságban borászkodni, majd a rendszerváltás után visszakaptak 10 hektár szőlőterületet és egy Kadarka utcai pincét. Ezekre alapozva 1991-ben alapították meg a mai napig működő családi vállalkozásunkat. 1993-ban már Vesztergombi Ferencet választották meg az „Év Borásza” nak. Szekszárd városától megkapta a Közjóért kitüntetést, majd nem sokkal később a megtisztelő Szekszárd Város Díszpolgára címet. Fia Vesztergombi Csaba folytatta a családi hagyományt, szőlész-borász szakmérnök, agrármérnök külföldi tanulmányutak után állt a Pincészet élére. Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkeznek. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények. A régi nagyüzemi ültetvényeket leváltották korszerű új telepítésekre. A Vesztergombi Pincészet szőlőművelésének összetétele: Merlot. Kadarka, Shiraz, Cabernet Franc, Malbec, Olaszrizling, Kékfrankos, Királylányka, Kékfrankos, Pinot Noir. A gyönyörű környezetben fekvő modern birtokot Vesztergombi Csaba mutatta be Kocs Csabának, az év bortermelőjének. A Vesztergombi Pincészet nem titkolt célja, hogy tételeiket nem csupán a hazai közönség, de általuk a magyar borokat a nemzetközi borbarátok is még jobban megismerhessék.

agrotrend.hu

Magyarország Legszebb Birtoka – a kertészet kategória döntősei

Dömsödi János

Dömsödi János 1984 óta foglalkozik paprika hajtatással a Csongrád-Csanád megyei Szentesen. Családi vonalon, édesapja után örökölte a kertészkedés szeretetét, aki még 2-3 holdon gazdálkodott. A Szarvasi út mellett fekvő gazdaság területe 1,3 ha, melyből a fóliák nettó területe 4400 m2. Hagyományos módon, talajon termelnek, a palántákat is a gazdaságukban nevel gázfűtésű fóliasátor alatt. A gazdaságot a szülők viszik, a munkákban nagy segítségükre van a két felnőtt fiú is. Évente 21.000 darab palántát ültetnek, a betakarítás júniustól egészen november közepéig tart. Évente 13 kg termést szedünk le négyzetméterenként. A termesztés során törekednek a környezettudatos technológiára. 2-3 évente végeznek szerves trágyázást, évközben pedig talaj vizsgálatok alapján történik a tápanyag- utánpótlás. A kémiai növényvédelem helyett már hosszú évek óta az integrált- biológiai növényvédelmet folytatnak, ezzel is csökkentve a környezetterhelést. Dömsödi János alapító tagja (2002) a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének. Több évben is végzett különböző kísérleteket a szövetkezet megbízásából és minden új technika, technológiai megoldás iránt nyitott. A Dömsödi birtokot a tulajdonos mutatta be Ledó Ferencnek, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökének, aki régi kollégájaként beszélgetett vele. Dömsödi Jánosnak 2012 és 2019-ben a DélKerTÉSZ a „Legjobb kertész” kitüntető címet adományozta a kistermelő kategóriában. Arra törekszik, hogy gazdasága az alkalmazott környezetbarát technológiával jó minőséget és magas hozamot érjen el.

Farkas Kertészet

Farkas Milán feleségével, Szögi Mónikával 2000-ben kezdett gazdálkodni a Csongrád-Csanád megyei Üllésen. Kezdetben 1000 m2 felületen, kislégterű hidegfóliában paprikát termesztettek talajon, majd a kertészetet különböző pályázatok, kedvező kamatozású hitelek és saját erő segítségével folyamatosan fejlesztették. Ma már 1,7 hektáron, fűtött fóliában, üvegházban termelnek TV paprikát. A gazdaság családi gazdaságként működik, bíznak abban, hogy az általuk feképített kertészetet négy gyermekük közül valamelyik tovább folytatja. 2004-ben 7.000 m2-rel növelték a felületet, ekkor a fóliák teljes hajtatott felülete 13.325 négyzetméterre növekedett. 2006-2007-ben a fejlesztéseknek köszönhetően a fűtetlen fóliákat fűthetővé tették, mely lehetőséget adott a korábbi ültetésre így a betakarítást már április elején el tudják kezdeni. Eleinte az értékesítést a szegedi nagybani piacon végezték, majd csatlakoztak a Mórakert Szövetkezethez és 2009 óta tagjai a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének. Az elmúlt 10 évben, mióta a DélKerTÉSZ tagjai, a megtermelt paprika teljes mennyiségét oda értékesítik. A palántaneveléstől a tenyészidő végéig szaktanácsadót alkalmaznak, és a teljes felületen integrált-biológiai növényvédelmet folytatnak, amely hozzájárul a minőségi, biztonságos élelmiszer előállításhoz, az egészségügyi követelmények betartásához, valamint jelentős növényvédőszer megtakarítást eredményez.2019 és 2020 folyamán 100 kW-os napelemparkot építettek, ezáltal a villamosenergia fogyasztásuk 2/3-át tudják megújuló energiaforrással ellátni. A birtokbejáráson Mónika mutatta be a gazdaságot.  Az évek során a régi korszerűtlen fóliákat szakaszos ütemezésben egy korszerű 4 m vápamagasságú 11 hajós fóliablokká építették át.  2019-ben holland mintára korszerű üvegházat és manipuláló csarnokot építettek. Mind a fóliablokkban, mind az üvegházban klímakomputer vezérli és hangolja össze a fűtést, szellőztetést, öntözést és a tápanyag utánpótlást. A teljes felületet geotermikus energiával fűtik, ezáltal januártól egészen november végéig tudnak paprikát termelni. Évente 380 tonna TV-paprikát szálltanak a szentesi Délkertészhez.

Green-Coop

A Green-Coop Hungary kertészete Győr külterületén, a korábbi városi dísznövénykertészet helyén gazdálkodik. A 2018-ban elkezdett, mintegy 3 milliárdos összegből megvalósult beruházás 2019. májusban fejeződött be, fő tevékenységük a paradicsomtermesztés. A cég a szlovák központú Green-Coop Szövetkezettel közös, annak részeként gazdálkodik. Összesen 4 fajta, 2 cherry, egy koktél és egy fürtös paradicsomot termesztenek a piac igényeinek megfelelően. A gazdálkodás egy 7 hektáros területen folyik, melyen összesen 800-1000 négyzetméteres raktárkapacitás, irodák és szociális helyiségek is találhatók. A modern ültetvény gépesítése teljes körű, holland csúcstechnológiával ellátott. A fenntartható gazdálkodás érdekében geotermikus energiát használnak, emellett telepített gázzal fűtik a sátrakat és biológiai növényvédelmet használnak a gazdálkodásban. A birtokbejáráson Vindics Zsolt operatív vezető mutatta be az új üvegházi beruházásukat és a tevékenységüket Szerdahelyi Róbertnek, az Erste Bank kkv-üzletág vezetőjének. A cég korábban tagja volt a Rábaközi TÉSZ-nek, jelenleg pedig a Green-Coop Szövetkezet tagjaként termékeik Szlovákia és Csehország piacaira is kerülnek.

agrotrend.hu

Magyarország Legszebb Birtoka – az állattenyésztő kategória döntősei

Farm 54 Családi Gazdaság

A Keszthelyen agrármérnökként végzett tulajdonos 2015-ben vásárolt egy 54 ha területet Várvölgy község (Zala megye) határában. Fő tevékenysége a húshasznú Aberdeen Angus marha tartása, de kiemelt célja volt, hogy a fogantatástól egészen a fogyasztói asztalig prémium Angus marha minőséget állítson elő a hazai vásárlóknak. A tulajdonos Ekmann László és felesége kis családi gazdaságként 20 üszővel kezdte a tevékenységet. Mára már 85 állatuk van mely mellett az idők során a húskészítmények előállításához szükséges mangalicaállományt is telepített. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Natura-2000-es területen fekvő farm a fenntartható gazdálkodást nem csupán jól hangzó szlogennek, de életszemléletnek tekinti. A Farm 54 szabadtartásos, félintenzív hízlalást folytat. A farmon nincs kötött tartás. A marhákat a nemzeti park védett értékeinek megőrzése mellett szabadon legeltetik, és kizárólag természetes eredetű szálas és gabona alapanyagokkal takarmányozzák, abrakolják. Húsfeldolgozó üzemükben a legmodernebb technológiával dolgozzák fel a marhahúst, amelyet aztán frissen, vákuum csomagolva, szárazon érlelt formában tálcára csomagolva szállítanak értékesítésre a gasztronómiai viszonteladóknak vagy a lakossági vevőknek. Farmjuk egy ún. nyitott farm, ahol az érdeklődők, családok megismerkedhetnek az állattenyésztés és feldolgozás technológiájával, a gasztroudvaruk pedig jó hangulatú húskóstolók, steak-vacsorák, esküvők és baráti összejövetelek helyszíne. A birtokbejáráson Ekmann László tulajdonos mutatta be a farmot, akivel dr. Palkovics László, a gödöllői Szent István egyetem rektora beszélgetett. A családi vállalkozás alapja és filozófiája a természetes környezetben előállított egészséges hazai élelmiszer kínálata, a magyar kultúrában mélyen gyökerező marhahúsfogyasztás népszerűsítése és a természeti értékek megőrzése, ápolása!

  Iliszi Major

Az Iliszi Major a Hajdú-Bihar megyei település Komádi külterületén található. A határ közeli településen, a tulajdonos Iliszi Zoltán fiatal gazdaként 15 éve kezdte a gazdálkodást. A kezdetekkor 10-20 darab hízóbikával indult, mely mára 1000-1200 darabos hízómarha állománnyá nőtt. A borjakat külföldről vásárolják, majd a szálastakarmányra történő szoktatás után a 2-300 kilós nevelt állatokat szintén külföldre értékesítik. A fenntartható gazdálkodást szem előtt tartva két évvel ezelőtt pályázati forrásból tápkeverő és tápgyártó üzemet építettek, melyben maguknak állítják elő a takarmányt. A szarvasmarha telep energiaellátását teljes mértékben megújuló energiából nyerik. Az önetetőt-önitatót is a nap valamint a szélenergia segítségével működtetik, a nagyteljesítményű akkubank pedig szünetmentes tápegységként funkcionál. Az Iliszi Major családi vállalkozásként üzemel, a tulajdonos felesége és két lánya is besegít, emellett 6-7 állandó jól képzett szakembert – igény szerint többet is – foglalkoztat. Az Iliszi Major telephelye a közelmúltban két új, egyenként 1500 négyzetméter alapterületű színnel bővült, melyekben a marhák fakkokban történő elhelyezése elektronikus rendszerű, az egész telep vízellátása pedig immáron egy komplex, az uniós szabványoknak megfelelő vízszűrő berendezésen keresztül történik. Az Iliszi Major gazdálkodása a fenntarthatóság és a transzparencia jegyében zajlik, jövőbeni terveikben pedig a további kapacitásbővülés szerepel, mely keretében még további 2-3000 darabos állományt szeretnének beállítani.

Rio Alto Kft.

Az idén 25 éves Rio Alto Kft. a nagynevű kanadai alapító halála óta egy magyar magántulajdonban lévő vállalkozás, amely húsmarha tenyésztéssel foglalkozik a dél-nyugat magyarországi régióban, Somogy megyében. 2010-ben Mihalecz András vásárolta meg a gazdaságot. Célkitűzése volt a gazdaság hatékony működtetése mellett, hogy megőrizze mindazon értékeket, melyet a korábbi tulajdonos létrehozott Magyarországon. A társaság célja, hogy segítséget nyújtson a magyar és kelet-európai gazdáknak a marhahústermelés minőségének és hatékonyságának javításában a kanadai vörös angus genetika és nyugat-kanadai technológia bemutatásával. A Kft. Somogyudvarhely és Berzence határán gazdálkodik, telephelyük Somogyudvarhelyen található. 1998-ban az állomány dinamikus növekedése szükségessé tette, hogy újabb területeket vonjon gazdálkodás, művelés, kezelés alá a társaság. A Duna-Dráva Nemzeti Parkkal kötött megállapodás biztosította a Rio Alto Kft. számára a hosszú távú, kiszámítható gazdálkodás feltételeit. Mindennek eredményeként az állatlétszám további fokozatos növelésére nyílt lehetőség. Jelenleg 500-550 marhát legeltetnek. Az 500 anyatehénből 300 vörös angus, 100 fekete angus és hozzávetőleg szintén 100 Murray Grey fajtájú. A marhákat a természetes közegükben tartják, a telelőhelyen a növendékek három oldalról védett istállóban kerülnek elhelyezésre, a bikák is zárt helyen vannak, illetve egy 100 állatra alkalmas befogadóhely is kialakításra került. A kiváló húsmarhák genetikai állománya a kanadai Alberta államból érkezett, ahol a kft. anyacége még 1883-ban alakult. Évente mintegy 40 tenyészbika saját felhasználásra és eladásra. A cég az egyik legrégibb és legkiválóbb tenyészbika előállító az országban, de emellett a tenyészüszőt, választási üszőt és a borjút is értékesítik, a jövőben pedig márkázott hústermékekkel is szeretnének piacra lépni. A tudatos és következetes tenyésztői munkával a társaság jelentős szerepet tudott vállalni az angus fajta hazai tenyészállat piacán. Tekintettel arra, hogy természetvédelmi területen folyik a gazdálkodásuk természetesen minden vonatkozó szabályt betartanak. Semmiféle vegyszert nem használnak, szakaszos legeltetéssel optimális helyzetben tartják az ősgyepet és még a védett madarak fészkelését is figyelembe veszik. Az eredmény pedig egészséges és boldog állatok a legelőn, jelszavuk pedig a genetikai megújulás és előrehaladás!

agrotrend.hu

Magyarország Legszebb Birtoka – a gyümölcstermesztő kategória döntősei

Almakúti Kft.

Egy holland kereskedelmi delegáció látogatása utáni ötlettől vezérelve 1995-ben hozták létre az Almakúti  gyümölcsöst Zalaszántón. Öt év elteltével már a magyar piac almaszükségletének 10 százalékát az Almakúti szállítja. Jan van Kessel, az Almakúti Kft. megálmodója és mentora 2008-ban elhunyt, de amit maga után hagyott, az egy olyan korszerű gazdaság, mely készen áll a jövő kihívásaira. A gazdaság területe 215 hektár melyből nettó 88 hektárnyi ültetvényen több, mint 400.000 almafa áll, melyen évente összesen kb. 4.5 millió kg alma terem. Emellett 4 hektáron kajszibarackfákat telepítettek Tomcot, Perlecot, Sunnycot és Ladycot fajtákat.  Az összes telepítésre kerülő facsemete növény egészségügyi igazolással ellátott, vírusmentes példány. Az elmúlt  évek tapasztalatai rámutattak, hogy a zalai térség és az éghajlat igen alkalmas legkiválóbb minőségű prémiumáru termesztésére. A talaj és a napsütéses órák száma lehetővé teszi az ízletes, jó színezetű, magas cukortartalmú és kemény húsú magyar gyümölcs termelését mely a hosszú hűtést is jól tűri. A cég az öntözést nagyon fontosnak tartja, a gyümölcsösből kb. 20 hektár esőztető berendezéssel van ellátva, a fennmaradó területen pedig csöpögtető öntözőrendszer működik. Az Almakúti területén egy kút is rendelkezésre áll vízelvezető árkokkal. Az öt víztározó kapacitása összesen kb. 70.000 m³. Az Almakúti Kft. arra törekszik, hogy a növény védőszerek és a műtrágyák használatát  a minimális mértékűre korlátozza. A Kft. az Univer egyedüli magyar beszállítója, mely vegyszermentes almáikat bébiétel előállítására használja. Céljuk, az olyan ellenálló almafák kikísérletezése melyek termesztése során a növény védőszerek felhasználása még inkább visszaszorítható lenne. A kutató munka terén együttműködnek a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Keszthelyi Egyetemmel, továbbá szoros kapcsolatot tartanak a Debreceni Egyetemmel is. A birtokot Dick van Maurick mutatta be a zsűrinek, aki az almáskert szépségei mellett a vele való munka nehézségeit sem hallgatta el. A holland termelő hangsúlyozta, olyan gyümölcsöket szeretnének Zalaszántón termeszteni, ami a világ minden piacán megállja a helyét és a legszigorúbb kritériumoknak is megfelel!

Hajdúdorogi Bocskai Növénytermesztési Kft.

A Hajdúdorogi Bocskai Növénytermesztési Kft. 1993-ban alakult, nagyobb részt meggy, de emellett cseresznye, alma és diótermesztéssel és értékesítéssel foglalkozik. A Kft. egy cégcsoport része, mely a korábbi termelőszövetkezetből alakult meg és a gyümölcstermesztés mellett, növénytermesztő valamint állattenyésztő üzletáguk is van, székhelyük és telephelyük a Hajdú-Bihar megyei Hajdúdorogon található. A cég 180 hektáron gazdálkodik, állandó létszáma 35 fő, és emellett integrátorként és szolgáltatóként is tevékenykedik. 2003 óta a környékbeli termesztőkkel együtt egy gyümölcsértékesítő kft-t, illetve egy csemegekukorica csoportot is alapítottak. A fenntartható gazdálkodásban hisznek. Az elmúlt időszakban intenzifikálták a termelést, öntözéses gazdálkodást folytatnak, melyhez egy 4000 köbméteres medencét építettek, melyet mélyfúrású, szűrőberendezéssel ellátott kúttal táplálnak, ezáltal egy 40, egy 50 és egy 28 hektáros termőterületet tudnak öntözni csepegtetéses rendszerrel. A gyümölcsültetvények többsége Hajdúdorogon és Újfehértó külterületén található. A 100 hektárnyi ipari meggyet rázógéppel és kézierővel takarítják be, fő piacuk a hazai konzervgyárak, kisebb mértékben a fagyasztócégek vásárolnak tőlük. A Kft. a gyümölcs mellett a szántóin még intenzív növényeket termeszt, kukoricát és zöldborsót, illetve van egy, a környékbeli gazdálkodókat kiszolgáló gazdaboltjuk és egy gázolajtöltő állomásuk is. A birtokbejáráson, a zsűri illusztris tagjának dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárnak a kft. ügyvezető igazgatója, Bódi Mihály mutatta be a birtokot. A Kft. tervei között az öntözés teljessé tétele mellett a gépparkjuk további, folyamatos modernizációja szerepel.

ifj. Szappanos Gábor

Idősebb Szappanos Gábor 1997-ben kezdte a gyümölcstermesztést a Bács-Kiskun megyei Kerekegyházán egy 4 hektáros területen. A kezdetek óta besegített a fia is a munkába így az évek során valódi családi vállalkozássá nőtték ki magukat. Jelenleg 70 hektárnyi földet művelnek, melyből több mint 50 hektár a saját, melyen kajszit, cseresznyét, meggyet, szilvát és almát termesztenek. Nagy büszkeségük, hogy az iskolagyümölcs program keretében 10 ezer gyermeket látnak el egészséges és hazai termelésű gyümölccsel. A kerekegyházi telephelyükön lévő 400 tonna kapacitású hűtőház 2003-ban készült el. 10 állandó alkalmazottjuk van emellett szezonban idénymunkásokat is alkalmaznak. A fenntartható és hosszú távú gazdálkodásban és gyümölcstermesztésben hisznek. Igyekeznek minél kevesebb vegyszert használni, termékeiket pedig bevásárlóközpontoknak és nagyobb megrendelőknek értékesítik. Tevékenységük során a többi termelővel együttműködnek. A környezetvédelem mellett a társadalmi felelősségvállalást is fontosnak tartják, illetve a helyi önkormányzatot is mindenben segítik. Jövőbeni céljaik között a gyümölcs mellett a zöldségtermesztés nagyobb volumenű elindítását tervezik, melyet a jelenlegi karalábé mellett más termékekkel is szeretnének bővíteni. Ifjabb Szappanos Gábor a birtokot bemutatva a terméshozam tekintetében a gyümölcstermesztőket idén is sújtó rossz időjárást emelte ki. A Szappanos család azt tartja, hogy tevékenységük során nem az egyéni gyarapodás, hanem a hazai gyümölcságazat sikere az elsődleges elérendő cél!

Magyarország Legszebb Birtoka – a családi gazdaság kategória döntősei

Nyakas Farm

Nyakas András Hajdúnánás határában 1981 óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel. A Nyakas család a környék meghatározó szarvasmarha telepével rendelkezik, ahol modern technológiával dolgoznak, s állítják elő a szarvasmarha-tartáshoz szükséges takarmányt. Az Év Agrárembere 2017 kitüntető díj Állattenyésztés kategóriájának pályafutását a helyi termelőszövetkezetben kezdte, 1981-től pedig már baromfitenyésztő és állatkereskedő vállalkozása volt. Gazdaságában 1995-ben 25 vemhes üszővel kezdődött el a tejtermelés. A hajdúnánási farm ma már az ország egyik legmodernebb és legnagyobb tejelő szarvasmarha telepével és tehénállományával rendelkezik. A cég mintegy 1800 hektáron gazdálkodik, az állatállomány közel 4800 darab Holstein-fríz fajtájú szarvasmarhából áll. A cég 5 telephelyén évi 23 millió liter tejet állítanak elő. A területeik hasznosítása a vetésforgót szigorúan betartva történik, fő növényük a silókukorica, ami a telep tejelőtehén állományának takarmányozására szolgál. Az öntözött terület nagysága eléri a 480 hektárt, e téren a jövőben még több bővítést terveznek. A gazdaság stabil vevőkörrel rendelkezik, a megtermelt tej legnagyobb hányadát Gyulafehérvárra viszik. Lokálpatrióta lévén rendezvények szervezésével, szponzorálásával segíti városát, iskolákat, civil szervezetek támogat. Egyebek mellett az ő kezdeményezésére indították el az Arató Fesztivált, amelynek fő támogatója, és ami hosszú évek óta a város egyik legnagyobb tömegrendezvénye, erről a birtokbejárásunk során is beszélt. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének megbecsült és elismert tagjaként, rendszeresen szakmai napoknak és egyéb szakmai, szervezeti rendezvényeknek, ad helyet. Nyakas András tevékenységét 1999-ben a Földművelésügyi Minisztérium „Aranykoszorús Gazda” kitüntetéssel, 2009-ben a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Arany Sándor-díjjal ismerte el. 2012-ben Hajdúnánás Város Képviselőtestülete Csiha Győző díjjal jutalmazta a város gazdasági fejlődésének elősegítéséért. 2016-ban a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete az Év Tenyésztője díjjal tüntette ki. Az évek során elindult a generációváltás, az irányítás fokozatosan átkerül fiai, az agrármérnök végzettségű András és Tamás kezébe.

Micskei Major

A Micskei Major tulajdonosa Micskei Sándor 2004 óta gazdálkodik a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalu külterületén.  2010-ben 62 anyajuhot vásárolt, mely állomány 2 éven belül 300 darabosra bővült. 2012-ben három családtagjával együtt hozta létre a családi gazdaságot. Kezdetben juhtenyésztéssel indult, majd a gazdaságot tovább fejlesztették  20 db anyakoca tartással, valamint évi 3-400 baromfi eltérő célú tartásával, és magyar tarka típusú szarvasmarha tartásával. Az állatállomány ellátására, a takarmány előállítására a gazdaság 120 ha földterülettel rendelkezik, 37 ha legelő, 18 ha kaszáló és 65 ha szántó, mely szántóterületek Konyártól- Nagyrábéig helyezkednek el. 2013-ban turisztikai tevékenységgel, egy állatsimogatóval bővült a vállalkozás, mely mellett falusi vendéglátással várják a kisebb-nagyobb csoportokat. 2014-ben a felszámolták a sertésállományt, és az árutermelő juh állományt, és Berrichon du cher (francia húsjuh) tenyészjuh tartását kezdték el, francia import állománnyal. Jelenleg 100 db juh és 22 db szarvasmarha, 300 baromfi, és 6 sertésből áll az állatállományuk. 2013-tól elkezdték az erőgép és eszközpark fejlesztését, jelenleg 6 erőgép áll rendelkezésre, valamint talaj és növényápolási műveletekhez tartozó gép – eszköz sor, a növénytermesztési feladatok ellátására. 2014-től a családi gazdaság fő profilja a növénytermesztési ágazat felé fordult. Jelenleg 470 ha fölterület van a gazdaság művelésében. Kisebb mértékben kertészeti növényeket, csemegekukorica, borsó, javarészt takarmánynövényeket (árpa, repce, kukorica, napraforgó, cirok, szálas takarmány) termesztenek. Jövőbeni célkitűzéseik között szerepel napelemes rendszer fejlesztése, szilárd útburkolat kiépítése a bevezető és belső utakon, valamint a gép- és eszközállomány fejlesztése a precíziós gazdálkodás útján.

Hársházi Péter e.v.

Hársházi Péter 26 éve, 1993-ban kezdte a vállalkozását a Somogy megyei Szentgáloskéren. A gazdálkodás először 3 hektáron indult babtermesztéssel. Ez az évek során alternatív növényekkel, kömény, lencse, tarkabab telepítésével egészült ki és emellett ópiátmák termesztéssel is foglalkozott. A vállalkozás folyamatos fejlődésen ment keresztül majd inkább a gabona és a kukorica termesztése felé fordult. Mára egy 287 hektáron gazdálkodó, valódi családi vállalkozássá nőtték ki magukat. A 26 év alatt nem csupán a saját földterület nőtt, hanem a gépészmérnök tulajdonos a gazdaság minél jobb gépellátását is nagyon fontosnak tartotta. Ma már egy teljesen gépesített szárító és minden a gazdálkodáshoz szükséges gép a rendelkezésükre áll, ahhoz, hogy a családi vállalkozás a saját tulajdonú terület mellett bérmunkában 1100 hektáron gazdálkodjon. A vállalkozás a modern gépekkel a precíziós gazdálkodás mellett tette le a voksot. Búzát, árpát, kukoricát, cukorrépát és repceét termesztenek. Hársházi Péter 1999-ben vásárolta meg azt a területet, melyen zöldmezős beruházásként épült fel a vállalkozás telephelye. A termény tárolására 5 magtár épült meg – a legnagyobb, 5000 tonna kapacitású pályázati forrásból a többi önerőből – és jelenleg is folyamatban van még további kettő építése. A tulajdonos a vállalkozás első pillanatától a fenntartható gazdálkodásban hisz. Mechanikusan irtják a gyomot, és igyekeznek minél teljesebb körűen megvalósítani a kemikáliáktól mentes termesztést. A családi vállalkozás ismert és elismert a kis Somogy megyei településen. Hársházi Péter kiváló munkáját a szakma is elismerte, háromszor kapta meg az Ifjú Gazda díjat és szintén háromszor érdemelte ki az agrárkamara által szervezett rendezvényen Somogy megye Mezőgazdasági Vállalkozója címet. Szakmai szlogene így foglalható össze:„a földet csak kölcsön kaptuk”!

agrotrend.hu

Magyarország Legszebb Birtoka – a precíziós gazdálkodás kategória döntősei

Az AGROTREND csoport negyedszer írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy a vizuális és szakmai szépség alapján példaképeket találjon. Olyan birtokokat keresünk, melyek jó hírét viszik a hazai agrárvilágnak. A lezárult birtokbejárás során a hét kategória (állattenyésztő, családi gazdaság, gyümölcstermesztő, kertészet, precíziós gazdálkodás, szántóföldi növénytermesztés és a szőlészet-borászat) mindegyikében példaértékű gazdálkodókat ismerhettünk meg, most a precíziós gazdálkodás kategória döntőseit mutatjuk be.

Farkas Lajos

Farkas Lajos egyéni vállalkozóként 1994-ben kezdett gazdálkodni a Hajdú-Bihar megyei Nádudvaron. Kezdetben 5 hektár saját földje volt, mára már 200-250 hektáron termeszt szántóföldi növényeket, mely mellett 1100 hektáron végez gépi szolgáltatásokat. A gazdaságban a tulajdonos mellett még kettő munkatárs dolgozik. A kezdeti egyetlen traktort mára modern géppark váltotta fel, 5 db különféle teljesítményű John Deere traktor, kombájn, automata vetőgép és Väderstadt talajművelő gép. A gazdaság búza, kukorica, árpa, napraforgó és repce földeket művel, a megtermelt növényeket pedig a helyi takarmánykészítő üzemnek értékesíti. Farkas Lajos gazdasága – a KITE Zrt. telephelye mellett lévén – az elsők között vezette be és próbálta ki a precíziós gazdálkodást. A fenntarthatóság mellett a minimális talajművelést kezdték el, emellett a növénytermesztést minimális vegyszer és műtrágya kijuttatással végzik. A gazdaság a KITE Zrt-vel együttműködve az innováció terén sok próbálkozásban részt vesz. A precíziós gazdálkodás kapcsán például a számlázáshoz szükséges papírmunkát is egy teljesen automatizált rendszer végzi, mely térkép alapján tartja számon a megművelt területeket. A jövőre vonatkozóan a tervek között az öntözésfejlesztés szerepel, illetve a birtokméretet szeretnék növelni és a gépeket folyamatosan modernizálni.

Tápió Táj Kft.

A Tápió-Táj Kft. 2003-ban kezdett gazdálkodni a Pest megyei Sülysápon. Szántóföldi növényzettermesztéssel foglalkoznak. 2000 hektáron termesztenek őszi kalászosokat, búzát, árpát, valamint kukoricát, napraforgót és repcét, lucernát. 500 hektárt integrálnak és a KITE Zrt-vel együttműködve 4 éve indították el a precíziós gazdálkodást. Ennek keretében a gazdálkodás során a talajvizsgálat és a műtrágya differenciált kijuttatására kerül sor, valamint a talajmunkában is olyan gépeket alkalmaznak, amik csökkentik a forgatásos művelést, és a vetés során is differenciált kijuttatással dolgoznak. Egészen a kezdetek, vagyis 2003 óta alkalmaznak mikrobiológiai készítményeket, az integrált gazdálkodás és növényvédelem mellett. A Kft. által művelt területek Sülysáp, Úri, Mende illetve Maglód, Tápióság és Tápiószecső külterületein találhatók, ezek egy része Natura-2000-es illetve nitrátérzékeny terület. A cég 2010 óta szárítóval is rendelkezik, valamint 12 ezer tonnás raktárkapacitása van, 4 db síktároló révén. Az értékesítés terén is együttműködnek a KITE Zrt-vel illetve a Glencore Kft-vel. Tevékenységük mindenben megfelel a hatályos szakmai követelményeknek, a géppark zömében John Deere gépekből áll, melyek a precíziós gazdálkodás kapcsán gps –antennával, a betakarítógépek pedig hozammérővel is felszereltek. A cég idén egy önjáró permetezőt is vásárolt a szakszerű, differenciált kijuttatás érdekében, továbbá a közeljövőben a jelenlegi kombájnokat is szeretnék lecserélni. A birtokbejáráson a Kft. működését Sebestyén Csaba ügyvezető mellett Dublinszki Andrea, a KITE Zrt. marketing és kommunikációs főosztályvezetője mutatta be.

Újpetrei Gazdák Zrt.

Az Újpetrei Gazdák Zrt. 2015-ben alakult meg egy korábbi Zrt-ből kiválva. A Baranya megyei Újpetre településen gazdálkodó cég fő tevékenységként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik emellett egy sertéstelepük is van. A búza, árpa, napraforgó, repce és kukoricatermesztést 2000 hektáros területen végzi a cég, mintegy 50 alkalmazottal. A Zrt. által megművelt területek Újpetre, Pécs-Devecser, Bókány és Kistótfalu külterületein fekszenek, a telephely Újpetrén található. A precíziós és fenntartható gazdálkodást végző cég modern, a kor követelményeinek mindenben megfelelő, gps-antennával ellátott gépparkkal rendelkezik. A telephelyen szárító és több ezer tonnás raktárkapacitás segíti a gazdálkodást. Ollós Gábor a Zrt. egyik vezetője a birtokbejáráson a precíziós szárító mellett a 60 darabos traktormúzeumot is bemutatta a zsűrinek.

agrotrend.hu