Skip to main content
Egy holland kereskedelmi delegáció látogatása utáni ötlettől vezérelve 1995-ben hozták létre az Almakúti gyümölcsöst Zalaszántón. Öt év elteltével már a magyar piac almaszükségletének 10 százalékát az Almakúti szállítja. Jan van Kessel, az Almakúti Kft. megálmodója és mentora 2008-ban elhunyt, de amit maga után hagyott, az egy olyan korszerű gazdaság, mely készen áll a jövő kihívásaira.
A gazdaság területe 215 hektár melyből nettó 88 hektárnyi ültetvényen több, mint 400.000 almafa áll, melyen évente összesen kb. 4.5 millió kg alma terem. Emellett 4 hektáron kajszibarackfákat telepítettek Tomcot, Perlecot, Sunnycot és Ladycot fajtákat. Az összes telepítésre kerülő facsemete növény egészségügyi igazolással ellátott, vírusmentes példány.
Az elmúlt évek tapasztalatai rámutattak, hogy a zalai térség és az éghajlat igen alkalmas legkiválóbb minőségű prémiumáru termesztésére. A talaj és a napsütéses órák száma lehetővé teszi az ízletes, jó színezetű, magas cukortartalmú és kemény húsú magyar gyümölcs termelését mely a hosszú hűtést is jól tűri. A cég az öntözést nagyon fontosnak tartja, a gyümölcsösből kb. 20 hektár esőztető berendezéssel van ellátva, a fennmaradó területen pedig csöpögtető öntözőrendszer működik. Az Almakúti területén egy kút is rendelkezésre áll vízelvezető árkokkal. Az öt víztározó kapacitása összesen kb. 70.000 m³. A víz tiszta, minősége ellenőrzött, és emellett a cég rendelkezik egy 120 m mély fúrt kúttal is. Az Almakúti Kft. arra törekszik, hogy a növény védőszerek és a műtrágyák használatát a minimális mértékűre korlátozza.
A Kft. az Univer egyedüli magyar beszállítója, mely vegyszermentes almáikat bébiétel előállítására használja. Céljuk, az olyan ellenálló almafák kikísérletezése melyek termesztése során a növény védőszerek felhasználása még inkább visszaszorítható lenne. A kutató munka terén együttműködnek a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Keszthelyi Egyetemmel, továbbá szoros kapcsolatot tartanak a Debreceni Egyetemmel is. Mindig olyat próbálnak keresni, amit más nem tud, a gyümölcs megjelenése mellett az innováció a társaság életében nagyon fontos! Olyan gyümölcsöket szeretnének termeszteni, ami a világ minden piacán megállja a helyét és a legszigorúbb kritériumoknak is megfelel!