Skip to main content

A HUNAPFEL Mezőgazdasági Kft. 1994-ben alakult. Jelenleg kb. 170 hektáros gyümölcsöskert integráció, ahol több tulajdonos is van. A tulajdonosok ápolási megbízást adnak a Kft.-nek. 25 ember dolgozik állandóan, akiknek – a teljes palettán – megvan a szakmai végzettsége. Integrációs növénytermesztést folytatnak, részt vesznek az agrár-környezetvédelmi programban.

Kis előkert van, családbarát munkahely. Van egy kertközpont, a ‘Cseresznyés-tanya’, ahol a cégen belüli kisebb rendezvényeket rendezik meg. “Fontosak az új fajták, a hozamok optimalizálása és az olyan technikai eszközök használata, amik segítik a munkánkat.” Külföldi szaktanácsadóik is vannak: az almában holland, a cseresznyében görög, francia, olasz szakemberekkel konzultálnak. A termesztéstechnológia folyamatosan megújul, céljuk, hogy fenntartható és környezetbarát legyen. Az öntözővizet számítógépes vezérléssel tápoldatként juttatják a talajra. Medi-Fruct Szövetkezettel közösen értékesítik a terület termését.

A termés 95 százalékát külföldre exportálják. Fiatal cég, zöldmezős beruházás keretében alakultak. Az ápolt környezet, épített és karbantartott útrendszerrel alapszempont. A tárolásra és az áruvá készítésre rendelkezésükre áll egy 830 tonna kapacitású modern “Ultra Low Oxygen” technológiájú hűtőház. Mellékhelyiség, kézmosó van. Az előírásoknak megfelelően bérelnek mobil eszközöket, amikor az idényjellegű munkák folynak. “Az innovációban úgy gondolom, nagyon az elsők között vagyunk.” A cseresznye és az alma fölé jéghálót telepítettek, az eső ellen védőfóliát használnak, az almában fagyvédelmi öntözőrendszerük van.

A gyümölcsös teljes területe öntözhető. A rendszer számítógéppel vezérelt, programozható – természetesen az aktuális időjárást figyelembe véve. Fejlesztési tervben van egy új csarnok megépítése, ahol egy új cseresznyeválogató gép lesz, ami színre, méretre és húskeménységre fogja vizsgálni a termést. Intenzív művelésmóddal, korszerű koronaformákkal, hatékony tápanyag-gazdálkodással és környezetkímélő integrált növényvédelemmel törekszenek a folyamatos nagy hozamok és a kiváló áruminőség elérésére. A növényvédő gépeiket is próbálják ráállítani arra, hogy a menetsebességnek arányos szerkijuttatás valósuljon meg. A 47-es úttól 2-2 és fél km. Az ültetvény jól megközelíthető. Gépeiket szervizelik, karbantartják. Az előírásnak megfelelő eszközöket biztosítják, szaktanácsadókkal dolgoznak együtt.

A betakarítás a csúcsidő, ekkor használnak bérelt gépeket, egyébként a munkafolyamatokhoz megvannak a megfelelő gépeik, és vannak tervek új gépek beszerzésére. “Próbálunk tenni annak érdekében, hogy ez a kert hosszútávon fenntartható maradjon.” “Gyommentesen tartjuk a kertet – ettől nincs több meggyünk, de a dolgozók közérzete is jobb.”