Skip to main content

Precízióval könnyebb, hatékonyabb Édesapjuk merész ötletei és a szülők kitartó munkája alapozta meg a Balogh-testvérek mai sikeres gazdaságát. Az egykori csibetelep már a múlté: Sándor és László új kihívást keresett, és a jelenben a precíziós növénytermesztés szemlélete jellemzi a 800 hektáros tépei Balogh-Farm minden négyzetméterét.

Eredetileg a heterogén talajaik miatt vezették be a differenciált tápanyag-kijuttatást 2011-ben, azóta a tőszám-differenciáláson is túl vannak, sőt a Debreceni Egyetemmel és a KITE-vel való együttgondolkodás révén már korukat is megelőzik. Az együttműködésnek több haszonélvezője is van, hisz a közös munka egyben közös tanulás is, amit utána az egyetemi oktatók és az idelátogató hallgatók is kamatoztatnak. Mert, ugye, azt mondani sem kell, hogy a precíziós gazdálkodás sebessége – a tankönyvkiadással ellentétben – szinte követhetetlen.

Míg az automata kormányzás elterjedéséről csak beszélünk, a precíziót tanuljuk, itt már a talajmunkákat is rég okostechnológiával csinálják. Sőt, azon szerencsések közé tartoznak, akik öntözhetnek, természetesen azon a 200 hektáron még ezt is differenciáltan. A precíziós szemlélet része és a telephely éke pedig az a svéd 15 t/h-s teljesítményű Tornum szárító, ami most új silótornyokkal bővült, 7500 tonnára növelve a tárolókapacitásukat.