Skip to main content

Az Agrár-Béta Kft. 2001-ben alakult, akkor 978 ha szántóföldön gazdálkodtak. Jelenleg 2252 ha-on folytatnak szántóföldi növénytermesztést. A vetésszerkezetük fő növénye a waxy kukorica, melyet 1300 ha-on állítanak elő bébitápszer és gyógyászati célú alapanyagnak. Őszi búzából 400 ha vetőmag-előállítás van évente. 200 ha napraforgó- és évente 100-150 ha hibridkukoricavetőmag-előállítással is foglalkoznak. A kisebb felületen termesztett növények között silócirok szerepel, melyet a Bioenergia Farmjuk alapanyagaként hasznosít, valamint tavaszi árpa és zab, amiket szintén vetőmagnak dolgoznak fel saját vetőmagüzemükben. Telepítettek 98 ha energiafüzet is, ezt a bioetanolgyáruk energiaszükségletének kielégítésére használják. A központi iroda épületei között, a külső és belső területeken egyaránt létrehoztak több díszkertet.

A külső területen kb. 300 m2-en ültettek különböző dísznövényeket, rózsát, díszfákat és egyéb növény ritkaságokat. A belső terekben kialakítottak egy üvegházat, ami az építészeti funkció mellett (épületrészek összekötése) ragyogó lehetőséget biztosított egy trópusi hangulatú beépítés létrehozására. Ott 1200 db feletti trópusi növény, a fajok között a banánfától a papagájvirágon keresztül az orchideákig mintegy 500 faj található. A cégei elkötelezettek a fenntartható gazdálkodás elvei iránt, az elmúlt évek beruházásainak irányát ez határozta meg. Létrehoztak egy Bioenergia Farmot, ami a tavalyi évben kiegészült a biogáz és a bioetanol, valamint a biomassza alapú hőközpont mellett, egy hulladékhő hasznosítására telepített orchidea üvegház kertészettel. A teljes bioenergia farmon nem használnak fosszilis energiát. A rendszerből kikerülő barnalevet a földjeik tápanyag-utánpótlására használják, így a szántókon lényegében nincs foszfor és kálium műtrágya-felhasználás, a nitrogén mennyiségét pedig jelentősen csökkenteni tudták. A cég minden hulladéka hasznosítva van, legyen szó szárítói rosta aljról, vagy akár a magtárak takarítása során keletkező söpredékről.

A waxykukorica-termelésen keresztül kiterjedt és szerteágazó kapcsolattal rendelkeznek sok közeli és távolabb lévő más gazdasági társasággal és őstermelővel. A jelentős K+F tevékenységein belül konzorciumi formában együttműködnek a Magyar Tudományos Akadémiával, a Szegedi Tudományegyetemmel, a Debreceni és a Kaposvári Egyetemmel. 2003 óta a gödöllői Szent István Egyetem tangazdaságaként is működnek. Sok diák náluk írja diplomamunkáját, és doktorandusz iskolát is működtetnek. Több nemesítőházzal folytatnak szoros kutatási együttműködést, közel 400 ha-on folyik ilyen tevékenység náluk. Több országos rendezvénynek, bemutatónak adnak helyszínt évek óta. Nemzetközi kapcsolataikban németországi, ausztriai, nigériai, ghánai és legújabban tajvani cégekkel, egyetemekkel működnek együtt kutatásban, valamint termékfejlesztésben. Cégük ma már rendelkezik a teljes termelési szerkezet és a környező partnerek igényének kiszolgálására alkalmas nagyságú tárolóterekkel, szárítóval, gépműhellyel és vetőmag üzemmel. “Azokon a területeinken, amik nem beépíthetők, naperőmű parkot hoztunk létre, mely 1 MW zöldáramot tud előállítani óránként.

A folyamatos fejlesztés egy előre meghatározott koncepció szerint zajlott, aminek alapja a külföldi vevőink által támasztott magas minőségi elvárások voltak, hiszen ezeknek való megfelelés nélkül nem lehetett bekerülni erre a rendkívül zárt piacra.” A beruházásaikat 2016-ban fejezték be. A higiéniai rendszerük kiépítésénél szintén a célpiacaik által megkövetelt szempontok alapján történtek a kialakítások. Meg kellett felelni a bébitápszergyártáshoz előírt higiéniai követelményeknek, ezért figyelmet kellett fordítani az öltözők, a mellékhelyiségek, az étkezdék és egyéb létesítmények mennyiségi megléte mellett, azok minőségére is. Minden hulladékot szelektíven gyűjtenek és amit tudnak, saját rendszerükön belül használnak fel. Az elmúlt években jelentős beruházásokat valósítottak meg. Felépítették „Bioenergia Farmjukat”, ennek és a waxy termeltetési igényeinek kiszolgálására 18500 tonnára bővítették tároló kapacitásukat. “Természetesen a jövőre is maradtak megvalósítandó elképzeléseink, amiken dolgozunk. A bioalkohol tovább-feldolgozását fertőtlenítőszer gyártással szándékozunk emelni, aminek az engedélyeztetési fázisa már lezajlott, talán a jövő évben meg is tudjuk kezdeni a gyártást.”

Nemzetközi kapcsolataik és érdekeltségeik révén s mangófeldolgozás és -exportálás lehetőségeinek kiépítése is folyik jelenleg. A külföldi partnereikkel közösen dolgoznak az üvegház bővítésén és új, innovatív termesztés-technológiák hazánkban történő meghonosításán. Kiemelten fontos a szűkebb és bővebb környezetük védelme. A mindennapi életükben is figyelembe veszik és a beruházásaik, fejlesztéseik irányát is ez adja meg. Céljuk egy olyan fenntartható komplex rendszer kiépítése volt, amiben magas termelési színvonal mellett fenntartható módon tudnak termelni úgy, hogy közben minimalizálni tudják CO2-lábnyomukat. A telephely közvetlenül a 61-es főút mellett fekszik Dombóvárt Dunaföldvár felé elhagyva a várostábla után 500 méterre. A cégnél külön személy foglalkozik a munkavédelemmel és a munkabiztonsággal, így ez is a többi területnek megfelelően rendezett.

A folyamatos beruházásoknak, bővítéseknek köszönhetően elmondható, hogy egy teljes, jó műszaki állapotú és kapacitás-felesleggel rendelkező fiatal gépparkkal rendelkeznek. A legidősebb gépeik 6 évesek, ekkor szokták cserélni őket. Az erőgépállományuk a 25 LE-től a 320 LE-ig terjed, több mint 20 erőgéppel és speciális géppel rendelkeznek, a kistraktortól az önjáró permetezőig. Munkagépekből is széles a paletta. Igyekeznek mindent beszerezni, ami a talajmunkák és a speciális feladatok elvégzését magas minőségben képes megoldani. “Mi igyekszünk úgy alakítani, hogy szívesen jöjjünk ide dolgozni és, ha már itt éljük le az életünk zömét, akkor az itt tartózkodásunk is kellemes környezetben és körülmények között zajlódjon. Ha meg vendégünk, vagy delegációnk érkezik, akkor az „érkezzen meg valahová”.”