Skip to main content
hírek

HAMAROSAN KIDERÜL: KIÉ MAGYARORSZÁG LEGSZEBB BIRTOKA?

By 2024.05.21.No Comments

HAMAROSAN KIDERÜL: KIÉ MAGYARORSZÁG LEGSZEBB BIRTOKA?

Idén nyolcadik alkalommal írta ki az Agrotrend Csoport a Magyarország Legszebb Birtoka díjazást, amelynek ötletgazdája Mátrai Zoltán arról számolt be, hogy ez alkalommal is megmozgatta az agráriumot a díj kiírása – mind a jelöltek számát és a támogatói hátteret tekintve. Olyan neves cégek és partnerek álltak az ügy mellé, amelyeknek fontos, hogy megkeressék azokat a szép birtokokat, melyeket azután példaként lehet bemutatni a vásárlóknak, fogyasztóknak. Mátrai Zoltán szerint látni kell mindenkinek, hogy hol termelik, s hogyan dolgozzák fel ezeket az élelmiszereket.

Mozgalmas, hetek, hónapok állnak a szervezők mögött. A díj életre hívója szerint bebizonyosodott az évek során az, hogy ezeket a gazdaságokat érdemes bemutatni olyan érdeklődőknek is, akik csak felületesen ismerik a mezőgazdaságot. -A jelöltek személye már ismert, most készülnek a laudációk, az a szavazás, amelyből kiderül, hogy kiket látogatunk meg, az június 14-én lesz. Hamarosan szavazunk a döntőseinkről, viszont az elmúlt évek hagyományaitól eltekintünk és idén két döntőst látogatunk meg kategóriánként, azt a kettőt, melyet a zsűri a jelentkezők közül a legszebbnek talál. A helyszínen pontozással dől el, hogy kik lesznek a legjobbak -nyilatkozta Mátrai Zoltán.

Olyan támogatók is megkeresték a szervezőket, amelyek a mezőgazdasággal közvetlenül nem állnak kapcsolatban. A fő támogató idén a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. (M1 Flottakezelő), amelyik fontosnak tartja a mezőgazdaság fejlődését.

Jelöltekből ezúttal sincs hiány
Mátrai Zoltán visszaidézte a kezdeteket, azokat a negatív megnyilvánulásokat, melyek szerint egy idő után elfogynak a jelöltek, nem lesz kit díjazni. Ezúttal is kiderült, hogy van utánpótlás. Van olyan kategória, amelyben nyolc jelölt van, míg a másik esetében alig jön össze három jelölt, hogy a kettőt a zsűri meglátogassa. Idén nagyon sok jelölt érkezett a kertészeti ágazatból – legyen szó gyümölcs- és zöldségtermesztésről. Eddig nem volt ennyire népszerű ez a terület, de ez a lelkesedés jelez valamit abból, hogy a kertészetekben is valami pozitív változás elindult. -Egyre szebb és európaibb kertészeteket látunk, melyeket felkerestünk. A másik érdekesség az állattenyésztés, amely szintén népszerű kategória. Ez is változás előtt áll -mondta a főszervező.

Népszerűek a birtokbejárások is

Stratégiai ágazat az állattenyésztés
Az állattenyésztést és a kertészeti ágazatot szeretné újra helyzetbe hozni a hazai politika. Egy csirkenevelő telep átadásán járva Mátrai Zoltán azt állapította meg, hogy a tulajdonosok mennyire szívükön viselik az állattenyésztés sorsát. Nagy István miniszter is megjegyezte, hogy „amíg Nyugat-Európában akár megszűnhet az állattenyésztés a különböző környezetszennyezésre hivatkozva, addig idehaza stratégiai tényezővé vált, a takarmányt ma célszerűbb bőrben eladni”. Az a tény, hogy növekszik az állattartó és a kertészeti telepek száma, az azt jelenti, hogy az ágazat éledezik.

A díjjal kapcsolatban fontos információ, hogy a birtoklátogatások augusztus első hetében zárulnak és utána kezdődik a közönségszavazás, a gálaest pedig szeptember 14-én lesz, ahol kiderül, hogy kik a győztesek.


Szerzők:
Növényvédőszer.hu / KommunikációKAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Dr. Kovács Péter lett 2023-ban Az Év Agrárembere

Jubileumi fennállását ünnepelte Az Év Agrárembere kitüntető díj, ugyanis 10. alkalommal szervezte meg az Agrotrend Csoport a mezőgazdaság egyedülálló elismerését. A díjat 2014-ben azzal…

Kerek évfordulóhoz érkezett az Év Agrárembere díj

Tíz éve adták át először az Év Agrárembere díjakat, azóta ismerik el minden évben a gazdatársadalom kiválóságait több kategóriában is. A magánkezdeményezés ötletgazdája és életre…

Mátrai Zoltán – Az örök optimista, akit az élet is rendre visszaigazol

Magyarország Legszebb Birtoka. Az Év agrárembere. Ma már nagyon kevesen vannak azok, akik ne hallottak volna erről a két díjról. Sőt, ahogy telnek az évek, egyre inkább rangnak is számít az…

https://novenyvedoszer.hu/