Skip to main content

A növénytermesztő kategória győztese idén az Ager-Agri 2021 Kft.

Kovács Bálint még 1998-ban kezdett bele a családi gazdaságba feleségével együtt, akinek akkor még a baromfitenyésztés volt a fő profilja. A szülőktől örökölt 60 hektár földterületet, így a baromfizást mellőzve hamar áttértek a

szántóföldi növénytermesztésre és további területeket sikerült vásárolnia. Így napjainkra már 370 hektár saját tulajdonú föld van a birtokában, nagyjából ugyanennyit bérel és körülbelül 270 hektárt szolgáltat, tehát körülbelül 1000 hektár területen gazdálkodik összesen a család. Szántóföldi kultúrák közül búzát, kukoricát, napraforgót és zabot termelnek,
állatokkal már egyáltalán nem foglalkoznak, kivéve a háztájiakkal, de azt csak a saját szórakoztatásukra. Mindegyik családtag kivétel nélkül a családi gazdaságban dolgozik, lánya például nemcsak a cég vezetője, de három mezőgazdasági diploma birtokosaként kertészmérnök, növényvédelmi és precíziós szakember is egyben. A család többi tagja is fiatal gazda, akik szívvel és lélekkel végzik tevékenységüket, ami egyértelműen fémjelzi a generációváltás meglétét már két generációra előre.

Kovács Bálint a New Holland első magyarországi nagyköveteként nemcsak márkahűségből használja a profi precíziós gépeket, de a környékbeli gazdáknak is rengeteget mesélt róla, akik már szintén ezeket az eszközöket használják. Mindemellett minden segítséget megad nekik, így nemcsak integrálja, de olykor finanszírozásban is segítséget nyújt nekik a szakmai tanácsok mellett. Ennek értelmében részt vesz a vetés, az aratás és a permetező munkálatokban is, valamint az innovációkat is előszeretettel alkalmazza és ajánlja, mint például a baktériumtrágya és az alga használatát. A birtok öt telephelyből áll, így Telkiben, Zsámbékon, Pátyon és Biatorbágyon is művelik a földet. Zöldmezős beruházás lévén sikerült a birtokot európai szintre emelni, ahol szárító és tároló egységek is helyet kapnak hat silótorony mellett.

Kovács Bálint 1998-ban alakította meg jelenlegi vállalkozását és nagy utat járt ez idő alatt, aminek méltó jutalma lett a Magyarország Legszebb Birtoka díj elnyerése Szántóföldi Növénytermesztő kategóriában.