Skip to main content
2022KategóragyőztesMagyarország legszebb gyümölcstermesztő birtoka

Gyümölcstermesztő birtok kategóragyőztese: Márkli Kert

By 2022.07.11.szeptember 4th, 2022No Comments

Márkli Ákos 46 éves, családjával Alsószentivánon él. Szülei, nagyszülei is mezőgazdasággal foglalkoztak, édesapja kertészmérnök volt. Középiskolát Balatonfüreden végezte, ahol általános kertésznek tanult, majd technikusi végzettséget szerzett. 1996-ban édesapja halála után vette át a családi gazdaságot. Az első bodzaültetvényüket 1986-ban telepítették, a következőt 2000-ben. Mára már 48,5 hektár gyümölcsösön termel bodzát, cigánymeggyet, cseresznyét, almát, diót, valamintszőlőt.
A 48,5 ha gyümölcsös Alsószentivánon helyezkedik el, ennek 70%-a öntözött. Az intenzív ültetvények (mint az alma, cseresznye) jéghálóval ellátottak. Az összes területből 18 ha bodza, 13 ha dió, 3 ha szőlő, 2,5 ha cseresznye, 10 ha meggy és 2 ha alma. A szőlőből bort is készítenek, így a végtermék értékesítését is maguk koordinálják.
Szűk környezetükben a legnagyobb gyümölcsös az övék, kisebb gazdaságok találhatók még. Egymást segítik szakmai tanácsokkal, információkkal, gépek, eszközök alkalmankénti kölcsönadásával. Ez azért is fontos, mert mindenkinél megjelenhet addig még nem tapasztalt probléma, amiből tanulni lehet. Filozófiájuk szerint egymás kollégái és nem konkurenciái. Tész tagok, mely tagság nagy segítség szaktanácsadás, termeléshez szükséges alapanyagok beszerzése, az értékesítés és a kapcsolatteremtés terén. A tulajdonos fia mérnök-informatikusnak tanul Szegeden, lánya dietetikusnak Pécsen. Amikor szükséges az egész család együtt dolgozik. A gazdálkodás elején még a kétkezi munka volt a meghatározó, később, ahogy nőtt a gazdaság sürgetőbbé vált a megfelelő gépek beszerzése oda, ahol ki lehet váltani az emberi munkát géppel. Jelenleg már modern géppark áll a rendelkezésükre. Az ültetvények csepegtető öntözőrendszerrel vannak ellátva, amit számítógépes rendszer irányít. Kézi vezérlésen túl be lehet programozni, hogy mikor, milyen öntözési szakasz, mit kapjon. Itt lehet tápanyagot is kijuttatni a víz mellett. Az alma és a cseresznye támrendszerrel és jéghálóval van ellátva, a minél nagyobb biztonság érdekében. A bodza telepítéséhez a jelenleg legmodernebb technikát, a GPS koordináták alapján működő, rendkívül precíz robotot bérelnek lyukfúráshoz, amivel rengeteg időt és energiát tudnak spórolni. Számukra kiemelten fontos az innováció, az új dolgok kipróbálása, ezért is választották az intenzív ültetvényformát. Itt magas tőszámmal dolgoznak, mely kevesebb, de nagyobb méretű gyümölcsöt jelent. Gyümölcsvirágzás idején igénybe veszik a posztméhek segítségét is a beporzáshoz. Ezekhez a nagy beruházásokhoz nagy segítség volt az állam és az
európai unió által nyújtott támogatás.