Skip to main content

Farkas Milán feleségével, Szögi Mónikával 2000-ben kezdett gazdálkodni a Csongrád-Csanád megyei Üllésen. Kezdetben 1000 m2 felületen, kislégterű hidegfóliában paprikát termesztettek talajon, majd a kertészetet különböző pályázatok, kedvező kamatozású hitelek és saját erő segítségével folyamatosan fejlesztették. Ma már 1,7 hektáron, fűtött fóliában, üvegházban termelnek TV paprikát.

A gazdaság családi gazdaságként működik, bíznak abban, hogy az általuk felépített kertészetet négy gyermekük közül valamelyik tovább folytatja. 2004-ben 7.000 m2-rel növelték a felületet, ekkor a fóliák teljes hajtatott felülete 13.325 négyzetméterre növekedett. 2006-2007-ben a fejlesztéseknek köszönhetően a fűtetlen fóliákat fűthetővé tették, mely lehetőséget adott a korábbi ültetésre így a betakarítást már április elején el tudják kezdeni. 2009 óta tagjai a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének. Az elmúlt 10 évben, mióta a DélKerTÉSZ tagjai, a megtermelt paprika teljes mennyiségét oda értékesítik.

A palántaneveléstől a tenyészidő végéig szaktanácsadót alkalmaznak, és a teljes felületen integrált-biológiai növényvédelmet folytatnak, amely hozzájárul a minőségi, biztonságos élelmiszer előállításhoz, az egészségügyi követelmények betartásához, valamint jelentős növényvédőszer megtakarítást eredményez. 2019 és 2020 folyamán 100 kW-os napelemparkot építettek, ezáltal a villamosenergia fogyasztásuk 2/3-át tudják megújuló energiaforrással ellátni. A birtokbejáráson Mónika mutatta be a gazdaságot. Az évek során a régi korszerűtlen fóliákat szakaszos ütemezésben egy korszerű 4 m vápamagasságú 11 hajós fóliablokká építették át. 2019-ben holland mintára korszerű üvegházat és manipuláló csarnokot építettek. Mind a fóliablokkban, mind az üvegházban klímakomputer vezérli és hangolja össze a fűtést, szellőztetést, öntözést és a tápanyag utánpótlást. A teljes felületet geotermikus energiával fűtik, ezáltal januártól egészen november végéig tudnak paprikát termelni. Évente 380 tonna TV-paprikát szállítanak a szentesi Délkertészhez.