Skip to main content

Virágzó birtok az alföldi homokon Hegede István A világ egyik legszebb hivatása a dísznövények termesztése és a róluk való gondoskodás. Ezt a hivatást érezte magának Hegede István és felesége, Hegedéné Szebellédi Zsuzsanna, mikor 1984-ben mindössze 1 ha területen elkezdték Helvécián a dísznövénytermesztést.

Vállalkozásuk szép ütemben fejlődött, és ma már 10 hektáron, korszerű infrastruktúrával állítják elő parképítők és viszonteladók részére szebbnél-szebb virágaikat. A kertészetben összegezve több mint 2000 fajta dísznövény pompázik. Ebből jelenleg 1100-at kínálnak, melyből 500 kizárólag a Hegede Kertészet Kft.-nél lelhető fel országunkban. Árnyék-és napkedvelő évelők, díszfüvek, fűszernövények, páfrányok, sziklakerti évelők, bambuszok, valamint mocsári- és vízinövények mind megtalálhatók a választékban.

Közel 40 év elteltével a következő generáció is aktívan szorgoskodik a kertészetben, mindennemű feladatot ellátva. A jövőben várható problémák megoldására működőképes tervekkel állnak elő, legyen szó növényvédelemről, gépesítésről, bármilyen munkafolyamat tökéletesítéséről. Az évelők nagy része itthon kerül felhasználásra. A Zöldebb Városokért Program keretében országszerte kivirágoznak a települések, nagyvárosainkban sorra bukkannak fel a Hegede-féle virágok, így gyakorlatilag közkinccsé válnak országszerte.