Skip to main content
2020Magyarország legszebb borbirtoka

Vesztergombi Pincészet

By 2024.02.16.No Comments

A Szekszárdi Borvidék – ahol a Duna és a Sió vize mossa a „hegy” lábát – az ország az egyik legszebb és legjobb borvidéke. Vörösbortermő vidékként a termelt szőlők nagy része, kb 70%, kékszőlő. A kevés kivételtől eltekintve, szinte minden Európában termelt kékszőlő fajta jól érzi magát Szekszárdon, de a fehér szőlő is megtalálja itt az otthonát. Tradicionális fajtaként a kékszőlők közül a Kadarkát kell kiemelni, a fehéreket az Olaszrizling képviseli.

A Vesztergombik élete szorosan és elválaszthatatlanul egybeforrt Szekszárddal. A család az emlékek szerint már több száz éve termel bort errefelé. A kommunizmus azonban nem támogatta a családi gazdálkodást, de abban az időben is őrizték a családi hagyományt. Vesztergombi Ferenc a kecskeméti borászati főiskola elvégzése után tért haza és kezdett az Állami Gazdaságban borászkodni, majd a rendszerváltás után visszakaptak 10 hektár szőlőterületet és egy Kadarka utcai pincét.

Ezekre alapozva 1991-ben alapították meg a mai napig működő családi vállalkozásunkat. 1993-ban már Vesztergombi Ferencet választották meg az „Év Borásza” nak. Szekszárd városától megkapta a Közjóért kitüntetést, majd nem sokkal később a megtisztelő Szekszárd Város Díszpolgára címet. Fia Vesztergombi Csaba folytatta a családi hagyományt, szőlész-borász szakmérnök, agrármérnök külföldi tanulmányutak után állt a Pincészet élére. Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkeznek. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények.

A régi nagyüzemi ültetvényeket leváltották korszerű új telepítésekre. A Vesztergombi Pincészet szőlőművelésének összetétele: Merlot. Kadarka, Shiraz, Cabernet Franc, Malbec, Olaszrizling, Kékfrankos, Királylányka, Kékfrankos, Pinot Noir. A Vesztergombi Pincészet nem titkolt célja, hogy tételeiket nem csupán a hazai közönség, de általuk a magyar borokat a nemzetközi borbarátok is még jobban megismerhessék.