Skip to main content

Adott kategória szerinti szakmai megfelelőség 26 éve készít bort. Szőlész-borász szakmérnök. Díszkert Van szép kertje. Fenntartható gazdálkodás 30 hektár szőlőt átállított biogazdálkodásra. Benne van az AKG-pályázatokban, azok feltételeinek is eleget tesz. 15 éve nem használ rovarirtószert. Idén például a birtokán folyt az a nemzetközi kísérlet, amely azt mutatta be, hogyan lehet egészséges szőlőt termelni vegyszermentesen. Együttműködés más társaságokkal Együttműködik az egyetemekkel, például a pécsivel: a rezisztens, nagy termésbiztonságot adó, minőségi szőlőfajták nemesítésére irányuló fajtakísérletekben. Egyrészt mikroparcellákon neveli a kutatóintézet fajtáit, másrészt 30 hektáron, kémiai növényvédelem nélkül termeszt két rezisztens borszőlőfajtát, a Bácskát és a Pannoniát.

Együttműködik a termelőkkel is, a saját termesztési technológiájára vonatkozó ismereteket is szívesen megosztja velük, továbbá felvásárolja a termésüket. Épített környezet Panzió, kádármúzeum, tájház, borkóstoló, borászati épület, irodák, bioborászat, gyümölcslé-feldolgozó, pezsgőpince és egy új kávézó alkotja. Mindez egy 40 hektáros terület közepén található. Higiéniai szempontok Korszerű az üzemük, minden a csúcstechnikát képviseli, csúcshigiéniával, „hiszen a borkészítésben nagyon fontos a higiénia”. Innováció Folyamatosan fejlesztik a boraikat, a beltartalmukat és a csomagolásukat egyaránt. Bizonyos címkéiken élő borhőmérő található. Ugyancsak folyamatosan fejlesztik saját szőlőtermesztés-technológiájukat is.

2016 óta pezsgőt is készítenek. Környezetvédelem Szőlőtermesztés-technológiájuk a környezetvédelmet is szolgálja. Azt kutatja az egyetemekkel együttműködve, hogyan lehet nem egyszerűen biomódon, hanem teljes mértékben vegyszermentesen termeszteni. A természetközeli gazdálkodás jegyében és az erózió miatt füvesítették az ültetvényt. 30 hektáron már nem használnak rovarirtót, nem kell permetezniük. Az AKGelőírásokat is követik. Megközelítés Aszfaltúton. Munkabiztonság Maximálisan figyelnek a munkabiztonságra, ezért sem használnak például rovarirtó szert. Járműveik, gépeik korszerűek, klímával ellátottak, jó körülményeket teremtenek a dolgozóknak. Technikai felszereltség Megvan a legkorszerűbb technika a szőlőműveléstől a palackozásig, „a földtől a pohárig”. Transzparencia Nincsenek adósságai. Vizuális szépség A legszebbnek látja: minden gyümölcsfát megőriz, az építmények sváb barokk stílusban épültek 250 éves téglából, tájba illően. Minden mindenhez harmonikusan, rendben illeszkedik. Fotók: www.kochboraszat.hu

Egyrészt mikroparcellákon neveli a kutatóintézet fajtáit, másrészt 30 hektáron, kémiai növényvédelem nélkül termeszt két rezisztens borszőlőfajtát, a Bácskát és a Pannoniát.