Skip to main content
hírek

Áldás és cifraszűr! A Magyarország Legszebb Birtoka idei fődíjasát kérdeztük

By 2021.08.29.június 27th, 2022No Comments

Az állattenyésztő birtok kategóriadíj után az idei fődíjat elnyerő Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. vezetőjét Medgyesi Gergelyt, az Agrotrend Csoport ügyvezetője Mátrai Zoltán kérdezte a gála után.

– Nagyon szép népies viseletben, egy cifraszűrben vett részt a gálán, a gulyásoknak ilyen szűrjük van?

Ez a viselet tájegységenként különbözik, ez ami most rajtam van egy debreceni gazdaszűr.

– Amikor a színpadon elhangzott a fődíjas neve egy kis meglepődést láthattunk. Kategóriadíjasként milyen esélyt látott a végső győzelemre?

Őszintén mondhatom, hogy nagyon meglepődtem. Először szinte fel sem fogtam. Azzal jöttünk, hogy aki ezen a fantasztikus rendezvényen részt vesz az már nyertes. Nagyon boldogok voltunk már a kategóriagyőzelemmel is és ezt a fődíjat pedig megbecsüljük és alázattal próbálunk ennek a jövőben is megfelelni. Így remélhetőleg olyan emberekhez is el fogunk tudni jutni, akiknek eddig esze águkban sem volt a Hortobágyra eljönni és most kíváncsi lesz erre a szép tájegységre és ránk is. El kell, hogy mondjam, hogy itt több száz emberről van szó. Nemrégiben a munkatársaimmal egy lakodalomban 70 ilyen cifraszűrt akasztottunk fel, és ha valaki eljön egy rendezvényünkre vagy a környékbeli településeink rendezvényeire akkor ezzel az általunk képviselt pásztorkultúrával és Hajdú-Bihar megye szépségeivel is megismerkedhet.

– A kezében tartja a fődíjat, mit lát bele ebbe a bronzból készült díjba?

Számomra ez egy olyan madár, ami a jövőt képviseli és hozza el, valamint a generációkon átívelő tudást és tapasztalatot. Ez értelmezhető vezetőként is illetve akár mint nálunk a pásztorok, családról-családra adják át. Nekem ennek a díjnak a formája ezt jelképezi!

– Az Agrotrend Csoport szándékai szerint a díj formája egy áldó kezet formáz, amit a díjazottak akár az asztalukra téve is erre az égi segítségre fog emlékeztetni.

Kölcsey szavai a himnuszban „nyújts feléje védő kart” a mi hajdúsági dialektusunkban a föléje védő kar lenne, ami ezt a gondolatot erősíti ezért mégegyszer köszönjük!

– Remélem, hogy ez az áldó kéz a tobábbiakban is elkíséri Önöket és segíti a munkájukat! Nagyon büszkék vagyunk Önökre és a Jóisten további áldását kérjük a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. tevékenységére!

agrotrend.hu