Skip to main content

Az állattenyésztő birtok kategóriadíj után az idei fődíjat elnyerő Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. vezetőjét Medgyesi Gergelyt, az Agrotrend Csoport ügyvezetője Mátrai Zoltán kérdezte a gála után.

– Nagyon szép népies viseletben, egy cifraszűrben vett részt a gálán, a gulyásoknak ilyen szűrjük van?

Ez a viselet tájegységenként különbözik, ez ami most rajtam van egy debreceni gazdaszűr.

– Amikor a színpadon elhangzott a fődíjas neve egy kis meglepődést láthattunk. Kategóriadíjasként milyen esélyt látott a végső győzelemre?

Őszintén mondhatom, hogy nagyon meglepődtem. Először szinte fel sem fogtam. Azzal jöttünk, hogy aki ezen a fantasztikus rendezvényen részt vesz az már nyertes. Nagyon boldogok voltunk már a kategóriagyőzelemmel is és ezt a fődíjat pedig megbecsüljük és alázattal próbálunk ennek a jövőben is megfelelni. Így remélhetőleg olyan emberekhez is el fogunk tudni jutni, akiknek eddig esze águkban sem volt a Hortobágyra eljönni és most kíváncsi lesz erre a szép tájegységre és ránk is. El kell, hogy mondjam, hogy itt több száz emberről van szó. Nemrégiben a munkatársaimmal egy lakodalomban 70 ilyen cifraszűrt akasztottunk fel, és ha valaki eljön egy rendezvényünkre vagy a környékbeli településeink rendezvényeire akkor ezzel az általunk képviselt pásztorkultúrával és Hajdú-Bihar megye szépségeivel is megismerkedhet.

– A kezében tartja a fődíjat, mit lát bele ebbe a bronzból készült díjba?

Számomra ez egy olyan madár, ami a jövőt képviseli és hozza el, valamint a generációkon átívelő tudást és tapasztalatot. Ez értelmezhető vezetőként is illetve akár mint nálunk a pásztorok, családról-családra adják át. Nekem ennek a díjnak a formája ezt jelképezi!

– Az Agrotrend Csoport szándékai szerint a díj formája egy áldó kezet formáz, amit a díjazottak akár az asztalukra téve is erre az égi segítségre fog emlékeztetni.

Kölcsey szavai a himnuszban „nyújts feléje védő kart” a mi hajdúsági dialektusunkban a föléje védő kar lenne, ami ezt a gondolatot erősíti ezért mégegyszer köszönjük!

– Remélem, hogy ez az áldó kéz a tobábbiakban is elkíséri Önöket és segíti a munkájukat! Nagyon büszkék vagyunk Önökre és a Jóisten további áldását kérjük a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. tevékenységére!

agrotrend.hu