Skip to main content

A Baki Agrocentrum több mint 25 éves múltra visszatekintő Zala megyei 100 % – os magyar tulajdonban lévő családi agrárvállalkozás, mely mára cégcsoporttá fejlődött. Nemzetközi gabonakereskedelemmel, szaktanácsadással, szántóföldi növénytermesztéssel, baromfitenyésztéssel, valamint vetőmag előállítással foglalkoznak. A cégcsoport termelési üzletága – melynek zászlóshajója a Hahóti Várdomb Kft. – 2 650 hektáros területen gazdálkodik Hahót, Bak és Zalatárnok községek körüli területeken. Az alapító generáció 1994-ben indította útjára a vállalkozást, amelyet ma már a második generáció irányít, miközben az alapítók tanácsaikkal, tapasztalataikkal segítik a cégcsoport működését.

Csoportszinten a család több mint 70 munkavállalót foglalkoztat. A termelő tevékenységen belül a szántóföldi növénytermesztés a meghatározó, ahol búza, repce, napraforgó, kukorica és szója kultúrákat termesztenek. Vetőmagüzemükben évente 1200-1500 tonna kalászos vetőmagot állítanak elő, emellett előnevelt és hízópulyka tartással is foglalkoznak. A vállalkozásnak 2 szárítóüzeme van, és 30 ezer tonna tárolókapacitással rendelkeznek. A termelés központja Pölöske-Barnakpuszta, ahol a meghatározó tároló egységek és a fő szárítóüzem is működik. A fenntartható gazdálkodásban hisznek, az integrált növényvédelem terén is próbálnak a természetes, és fenntartható védekezés eszközeivel élni. A jövő kihívásának a csapadékmennyiségtől független öntözésfejlesztést tartják, ennek lehetőségeit készítik elő.

A gazdálkodást magas színvonalú szakmai csapat irányítja, akit jól felkészült szaktanácsadói gárda segít a helyes döntések meghozatalában. A digitalizáció jegyében a mindennapos döntéshozatalban a cégvezetést egy agronómiai vállalatirányítási rendszer is támogatja, amelynek segítségével tudatosan és hatékonyan szervezik a munkát. A cég a precíziós gazdálkodás iránt elkötelezett, annak eszközeit használja, és ebben a szellemben, intenzív növényvédelmi és tápanyag utánpótlási technológiák alkalmazásával gazdálkodik. A szakmaiság mellett kiemelt figyelmet fordítanak a munkavédelmi és biztonsági követelmények maximális betartására is. A munkavállalók modern gépekkel, innovatív szellemben, a szakma iránt elhívatott vezetőkkel dolgoznak, akik elkötelezettek a csapat folyamatos képzésében, oktatásában a még jobb eredmények elérése érdekében.

A cégcsoport saját területein hosszú évek óta fajtakísérleteket, fajtabemutatókat is tart, amely megalapozza a régióban jól teljesítő, megfelelő fajták kiválasztását. A minőségi, toxinmentes és piacképes termények valamint a jó minőségű vetőmag előállítás érdekében gabonalabort működtetnek. A cégcsoport input anyag szükségletét a 25-30 helyi termelő által működtetett közös Szövetkezeten keresztül szerzi be, ezzel is törekedve a technológiák egységesítésére, és a jobb piaci pozíciók elérésére. A cégcsoport működési területén dolgozó 9 helyi önkormányzattal kiváló kapcsolatuk van, a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartva rendszeresen segítik nem csupán az ő, de számos más társadalmi szervezet tevékenységét is. Jövőbeni terveik között a precíziós gazdálkodás további fejlesztése és az irányítás hatékonyabbá tétele mellett az öntözésfejlesztés, valamint a még jobb minőségi termények előállítása szerepel. Ez utóbbi érdekében 10 éve egy búzaminősítési rendszert is alkalmaznak, ami alapján a búzát 6 kategóriába szelektálják, így a vevőknek egy homogén, jó minőségű árut tudnak biztosítani. Mottójuk: Minőséget a vevőknek – családi vállalkozásban több generáció együttműködésében!