Skip to main content
gálahírek

Magyarország legszebb birtokai 2022-ben

By 2022.09.04.szeptember 8th, 2022No Comments

Magyarország legszebb birtokai 2022-ben

Idén a Hortobágyi Nonprofit Kft. Mátai Ménes birtokán lévő lovarda adott otthont a Magyarország Legszebb Birtoka 2022. díjátadó gálának, ahol átadták a győztes birtokok tulajdonosainak az elismeréseket.
A gazdászélet szépségeinek megismertetését és a mezőgazdaság szereplőinek kiemelését tartja fókuszban az Agrotrend Csoport. Eme nemes célt szolgálja az immáron hatodik alkalommal meghirdetett Magyarország Legszebb Birtoka-díj.

Az est műsorvezetői Hamvas Atanáz tulajdonos és Törös Ramóna volt az Agrotrend Csoporttól.

A gálaestet Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezetője, a Magyarország Legszebb Birtoka-díj főszervezője kezdte meg nyitóbeszédével. A jelenlévők köszöntése és méltatása után, hangsúlyozta, hogy az igaz ember hitből él, és e mai nehézségekben, a mezőgazdasági szereplők tovább lépésében a hit tart meg. 13 szempontos rendszer alapján értékelték a birtokokat. A szépség mellett a “jóság” is szempont volt. Idén a családi gazdaságok jellemezték a mezőnyt. Sikerült bevállalni egy régebbi ötletet is, hogy a határon túli birtokokat is díjazzák. Idén a Vajdaságra került sor. Felhívta a figyelmet a szakemberek tudásának, véleményének fontosságára. Az Agrotrend csoport hitvallása a gazdálkodók bemutatása, a mezőgazdaság fókuszba kerülése.

Fülöp Bernadett, a gála helyszínét adó Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a rendezvény szervezésében kizárólag saját dolgozóik segédkeztek, akiknek kreatív hozzáállását dicsérte, valamint hagyományos bográcsos étellel a Hortobágyi Csárdában és csikós, fogatos bemutatóval készültek. Megemlített a 250 fős Hortobágyi Nóniusz lótenyészetük állattelepét, amely szintén a helyszín közelében van.

Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági üzleti igazgatója, a Magyarország Legszebb Birtoka főtámogatója elmondta, hogy a gazdák nehéz helyzetben vannak, ahogy egy biztosító sincs ebben az évben könnyű helyzetben. Mindenkit próbára tett az időjárás. Elmondta, hogy e rendezvényen érdemes részt venni mind a támogatóknak, mind a résztvevőknek.

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős alelnöke, Zászlós Tibor köszönetet mondott a résztvevőknek, a megvalósítóknak, a szponzoroknak és azért a társadalmi környezetért, amely alapján azok a családi gazdaságok, amelyeket megcsodálhattak, léteznek, és amiket megmutathatnak. Elmondta, hogy kezdenek kialakulni az agrárdinasztiák. Az agrárium összefogása jelentheti kiutat a gondjaikból és adhat jövőképet. „A mezőgazdaság szentélyébe úgy lépjünk be, mint mohamedán ember a mecsetbe, levetett cipővel – mert tevékenységünkkel olyan hosszútávú gazdasági hatásokat indukálunk, melynek haszna vagy kára évek, netán évtizedek múltán lesz láthatóvá. ezért fontos, hogy olyanokat engedjünk be ebbe a szentélybe, amit mezőgazdaságnak hívnak, akik szakemberek és nem botcsinálta szakértők.” Elmesélte, hogy a birtoklátogatás miért csodajárás valamint a családi birtok valami más, valami egyedi. Kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaságot szélesebb körben kell megismertetni.

Az agrártárca vezetője, Dr. Nagy István miniszter úr kiegészített Mátrai Zoltánt Luther szavaival, melyben az előttünk lévő feladatokra hívta fel a figyelmet. „Elszorult szívvel néztem, hogy lángol a hortobágyi rét. Szörnyű látvány volt: elfeketült gyep, a füst és az az emberfeletti küzdelem, amivel próbálták ezt megállítani. De ma, amikor jöttem, eső hatására kizöldült.” – mondta. Felhívta a figyelmet a reményre, hogy érdemes küzdeni, ezek a nehézségek adnak nekünk lehetőséget. Elmondta, hogy tisztelet jár azoknak, aki a mindennapi kenyeret az asztalra teszik, ha járvány van, ha háború van vagy aszály. Kiemelte, hogy a magyar gazdatársadalom társadalmi megbecsültségének emelése a vállalása.

Ezt követően Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, a Magyarország Legszebb Birtoka-díj fővédnöke mondta el köszöntőjét. Elmondta, hogy példa kell azoknak az embereknek, azoknak a családoknak, akik hatalmas erőfeszítéseket tettek, kockázatot vállaltak, hogy sikerre vigyék egy-egy gazdaság felépítését. A jó példát megmutatni nagy felelősség, de nagy lehetőség is. Kiemelte, hogy Magyarország legszebb birtokának egyben a legjobbnak is kell lennie. Örvendett, hogy idén már átlépték Magyarország határát. „De mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hanem a hitéi, hogy életet nyerjünk.” Hangsúlyozta az összefogás erejét ebben az iszonyatos küzdelemben nemcsak az ország, hanem a nemzet szintjén is.

Később csatlakozott a rendezvényhez Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója, a gála vendéglátója, aki visszaemlékezett, hogyan nyerték meg 2021-ben a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, illetve megosztotta tapasztalatát, hogy a díjkiosztó után észrevehetően többen látogattak a Nemzeti Parkba és a Hortobágyi Csárdába, valamint nemcsak ők, hanem az egész térség is reflektorfénybe került.

Idén a Magyarország Legszebb Birtoka-díj során a nyolc plusz egy kategóriába az ország minden pontjáról, illetve a határon túlról is érkeztek jelölések. A szakmai zsűri idén változtatott a birtoklátogatás menetén és zsűriztetés után a magyarországi birtokokból a kategóriák legjobbjaihoz látogattak el, járták be. A díjátadó gálán az alábbiak szerint történt a díjazás:

 • Magyarország Legszebb Állattenyésztő Birtoka a  Breier Farm – A díjat a kategóriatámogató Nyakas Farm részéről Nyakas András tulajdonos adta át.
 • Magyarország Legszebb Borbirtoka az Etyeki Kúria – A díjat a kategóriatámogató Huminisz Kutatásfejlesztő Kft. részéről Pais István ügyvezetője adta át.
 • Magyarország Legszebb Családi Gazdasága a Szápári Ökofarm – A díjat a kategóriatámogató Fliegl Abda Gépgyártó Kft. részéről Ackermann Tamás cégvezető adta át.
 • Magyarország Legszebb Fiatal Gazda Birtoka a Totya Farm Kft. – A díjat a kategóriatámogató Pannónia Bio Zrt. részéről Lengyel Zsolt értékesítési igazgató adta át.
 • Magyarország Legszebb Gyümölcstermesztő Birtoka a Márkli Kert – A díjat a kategóriatámogató Auditker Kft. részéről Kis Pál ügyvezető adta át.
 • Magyarország Legszebb Precíziós Gazdálkodó Birtoka a Szakmári Gabona Kft. – A díjat a kategóriatámogató ISM Technology Kft. részéről Kovács László stratégiai és fejlesztési igazgató adta át.
 • Magyarország Legszebb Kertészete a Simon Kertészet – A kategória támogatója a DélKerTÉSZ, a díjat Ledó Ferenc a Fruitweb elnöke, Az Év Agrárembere adta át.
 • Magyarország Legszebb Szántóföldi Növénytermesztő Birtoka a Kányai Mezőgazdasági Zrt. – A díjat a kategóriatámogató KWS Magyarország Kft. részéről Szanyi István ügyvezető igazgató adta át.
 • Határon Túli Legszebb Birtok közönségdíjasa a Holló Company (Vajdaság, Doroszló) – A díjat Jakab István adta át.
 • Határon Túli Legszebb Birtok közönségdíj 2. helyezettje a Balassa Farm (Csantavér) – A díjat Zászlós Tibor adta át.
 • Határon Túli Legszebb Birtok közönségdíj 3. helyezettje a Bíró Agrár (Vajdaság, Ürményháza) – A díjat Mátrai Zoltán adta át.
 • Határon Túli Legszebb Birtok a Bíró Agrár (Vajdaság, Ürményháza) – A díjat a kategóriatámogató AgroTech részéről Bata Botond igazgató adta át.
 • Magyarország Legszebb Birtoka közönségdíjasa a Szápári Ökofarm – A díjat Görög Róbert a Növényvédelmi Szövetség igazgatója adta át.
 • Magyarország Legszebb Birtoka közönségdíj 2. helyezettje a Márkli Kert – A díjat Jakab István adta át.
 • Magyarország Legszebb Birtoka közönségdíj 3. helyezettje a Simon Kertészet – A díjat Baranyi Szabolcs adta át.
 • Erste Bank különdíjasa a Kányai Mezőgazdasági Zrt.  – A díjat a kategóriatámogató Erste Bank részéről Szerdahelyi Róbert kis-és középvállalati igazgató adta át.
 • Magyarország Legszebb Birtoka 2022-ben a Szápári Ökofarm – A fődíjat Jakab István a díj fővédnöke adta át.

agrotrend.hu