Skip to main content
2020Magyarország legszebb precíziós gazdasága

Tápió táj Kft.

By 2024.02.02.február 16th, 2024No Comments

A Tápió-Táj Kft. 2003-ban kezdett gazdálkodni a Pest megyei Sülysápon. Szántóföldi növényzettermesztéssel foglalkoznak. 2000 hektáron termesztenek őszi kalászosokat, búzát, árpát, valamint kukoricát, napraforgót és repcét, lucernát. A Kft. dolgozóinak létszáma 20 fő. 500 hektárt integrálnak és a KITE Zrt-vel együttműködve 4 éve indították el a precíziós gazdálkodást. Ennek keretében a gazdálkodás során a talajvizsgálat és a műtrágya differenciált kijuttatására kerül sor, valamint a talajmunkában is olyan gépeket alkalmaznak, amik csökkentik a forgatásos művelést, és a vetés során is differenciált kijuttatással dolgoznak.

Egészen a kezdetek, vagyis 2003 óta alkalmaznak mikrobiológiai készítményeket, az integrált gazdálkodás és növényvédelem mellett. A Kft. által művelt területek Sülysáp, Úri, Mende illetve Maglód, Tápióság és Tápiószecső külterületein találhatók, ezek egy része Natura-2000-es illetve nitrátérzékeny terület. A cég 2010 óta szárítóval is rendelkezik, valamint 12 ezer tonnás raktárkapacitása van, 4 db síktároló révén. Az értékesítés terén is együttműködnek a KITE Zrt-vel illetve a Glencore Kft-vel. Tevékenységük mindenben megfelel a hatályos szakmai követelményeknek, a géppark zömében John Deere gépekből áll, melyek a precíziós gazdálkodás kapcsán gps –antennával, a betakarítógépek pedig hozammérővel is felszereltek.

A cég idén egy önjáró permetezőt is vásárolt a szakszerű, differenciált kijuttatás érdekében, továbbá a közeljövőben a jelenlegi kombájnokat is szeretnék lecserélni. A Kft. jó viszonyt ápol területei önkormányzataival, a társadalmi felelősségvállalás kapcsán pedig Sülysáp második legnagyobb munkáltatójaként rendszeresen támogatja a helyi civil szervezeteket is.