Skip to main content
2018Magyarország legszebb precíziós gazdasága

Dr. Lipták József precíziós gazdasága

By 2024.02.19.No Comments

Három egységből álló „csoport”(családi összefogás – szakmai irányító Dr. Lipták József), a nagy értékű gépek hatékony használatára. A precíziós gazdálkodás szántóföldi növénytermesztésben valósul meg. RTK rendszert használnak. A telepen szép, ápolt kertjük van, kb. 30 méteres rózsasorral és gyümölcsfákkal. “Megalapozott, fenntartható gazdálkodást folytatunk. A precíziós gazdálkodás lehetővé teszi a hatékony gazdálkodást. Csak ott permetezünk, ahol szükséges. Energiatakarékosan, egymenetben több műveletet végzünk: vetés, műtrágya-, starter műtrágya-, gyomirtószer-kijuttatás. TÉSZ és TCS-tagok, a KITE-vel több közös kísérletük van. A régi téesz épületet felújítottá,k, de azon kívül is karbantartott épületeik vannak. A munkálatokhoz szükséges higiéniai feltételeket betartják, a betartáshoz a feltételeket megteremtették.

A precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó innovációkat használják, valamint egyedileg szabályozott szórófejekkel dolgoznak. AKG-területen gazdálkodnak, a vegyszernyomást minimálisra csökkentették. “Csak előrejelzés alapján juttatunk ki növényvédő szereket.” Jól megközelíthető a gazdaság. Helyrajzi számuk van, de már nem külterület. Kötelező szabályokat betartva dolgoznak.

Átlag feletti, magyarországi viszonylatban kiemelkedő a technikai felszereltségük. “A területünk rendezett, rendben tartott, a növényállomány szépen fejlett. Termésátlagaink az országos átlag felett szokott lenni.”