Skip to main content

Eredeti végzettségüket tekintve közgazdászok, de a családalapítással és a birtok megvásárlásával újratervezték minden szempontból az életüket. Egyikőjük elvégezte a szükséges aranykalászos gazda képzést, de a papíroknál többre tartják a tanulást a szakma legjobbjaitól, az önképzést és a minden akadályon és pofonon átsegítő céltudatosságot. Az egész birtok egy díszkert, aminek legszebb része maga a 300 diófa. 60 gyümölcsfa, és egy kisebb akácos terület.

Ökológiai gazdálkodást folytatnak, ahol próbálják a jó ökoszisztémát kialakítani. Madárodúkkal, denevérlakkal próbálják a kártevők számát csökkenteni. A területről lekaszált szénával etetik a kecskéiket (korábban birkáik is voltak), az így keletkezett trágyát, komposztot pedig a birtokon hasznosítják. Gyűjtik a házukról lefolyó esővizet, amit locsolásra használnak. “A faluban jó kapcsolatot ápolunk egy nagy diótermesztővel, akitől egyrészt sok szakmai támogatást kapunk a kezdetektől, illetve az ő diófeldolgozó üzemükben történik a termésünk szárítása és a dió megtörése.” A birtok egy agroturisztikai vállalkozás is egyben, amelynek a dió adja a tematikáját, ezért a birtokon található 2 terméskő házikó, 1 felnőtt és egy gyerek lombház, illetve a főépület, amelynek az egyik részében lakik a család, a másik része pedig 4 kis apartmanból áll.

Egyrészt mivel sajnos lejtős területen vannak a fáik és a talaj sem a legideálisabb és még vegyszereket sem használnak, ezért innovatívnak kell lenniük, hogy eredményeket érjenek el, legyen az egy gyökérlevegőztető módszer vagy különleges tápanyagbevitel. Másrészt mindent megtesznek a dió minden részének az innovatív felfedezésének érdekében – gondolnak itt a gyógyhatására, gasztronómiában való megjelenésére, de akár a kozmetikai értékeire is. “A birtokra költözésünk óta egyre fontosabbá vált a természettel való harmóniában élés, amit igyekszünk az életünk minden területére kiterjeszteni és már a vendégeink felé is kommunikáljuk, hogy ezzel esetleg másokat is ösztönözzünk.” Ez kezdődik a vegyszermentes gazdálkodással, esővíz gyűjtésével és azzal való locsolással, folytatódik a napenergia gyűjtésével, évről-évre rengeteg fa ültetésével (dió, akác, egyéb gyümölcs, de díszfák is), de a teljesség igénye nélkül megemlíthetjük a vízzel és energiával való takarékoskodást és a szemétminimalizálást is. Lovasberény külterületén a Szőlőhegyen található a birtok, melyhez a műúttól 1,5 km-es jó minőségű aszfaltozott út vezet. Mivel ez egy családi gazdaság, ezért a munkát a család végzi, nincsen alkalmazott. A család biztonsága természetesen mindennél fontosabb, főleg, hogy a gyerekek is be szoktak már segíteni. Minden védőfelszerelést használnak – kesztyűk, védőszemüveg, megfelelő ruházat, napvédelem, fegyelmezettség a gépek körül.

Kevés gépet használnak a gazdaságban, a diószedést kézzel végzik. Mivel a diófák alatt is füvesítve van a terület, ezért egy kis egytengelyes traktorral végzik a kaszálást, illetve ehhez a traktorhoz csatlakoztatható ágaprító, amivel a lemetszett ágakat aprítják, illetve utánfutó, amivel a termést begyűjtik. “Mivel a Dióliget egy szálláshely is egyben, ezért a vizuális szépség kiemelkedő fontosságú esetünkben. Eleve a birtok elhelyezkedése csodálatos, gyönyörű panoráma nyílik a Vértes-Gerecse-Pilis hegységekre. A 3 hektáros területen elszórva találhatóak a kis mézeskalácsházikóink és a lombházaink. Szomszédaink nincsenek, körbeölel minket a természet, a csend és a nyugalom.”