Skip to main content
gálahírek

A legjobbak közül a legszebbek…

By 2022.09.08.No Comments

Magyarország Legszebb Birtoka – a legjobbak közül a legszebbek…

Ha megnyerjük, kirúgjuk a csárda oldalát… – tett könnyelmű ígértet tavaly augusztus végén a Magyarország Legszebb Birtoka hajdúnánási gálaestjén a fődíjas… Hamar eljött az idő, hogy az ígéret valósággá válhasson, hiszen a Hortobágyi Génmegőrző és Nonprofit Kft., a 2021-es győztes, melynek akkori igazgatója Medgyesi Gergely meglepetésében és örömében meghívta az idei gálaestet Hortobágyra.

Érdekes történéseket hoz az élet. Nyakas András (2020-as fődíjasunk) javasolta először, hogy náluk legyen a gála. Volt is olyan parti, hogy hetedhét országra szólt. A csárda oldalát veszélyeztető ígérettől ugyan eltekintettünk, a meghívástól azonban nem! Elkezdtük hát szervezni az idei gálát. Időközben Gergő a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója lett, s székében Fülöp Bernadett váltotta. Területbejárást tartottunk és a sátras megoldás helyett a fedeles lovarda lett a kiszemelt helyszín. Utólag nyugodtan mondhatom: Jó döntés volt. Sőt, nagyon jó döntés! A hortobágyiak csodát tettek!

 

A poros, homokos lovardából egy exkluzív rendezvényteret alakítottak ki. Hoztunk aztán bele fényeket, hangtechnikát, színpadot és amikor az ember belépett a „terembe”, el sem hitte, hogy egy hete még fél méter homok és lófuttató terület volt ott. Szenzációs, amit alkottak a vendéglátóink a helyszínen és akkor az eledelről még nem is beszéltünk. A Hortobágyi Csárda komplett étlapot hozott nekünk, rengeteg finomsággal, közte természetesen az elmaradhatatlan slambuccal és birkapörkölttel. Le a kalappal előttük!

 

Szóval helyszín és gasztronómia tekintetében minden adott volt, hogy méltó módon fogadjuk a vendégeinket, akik érkeztek is szép számmal. Délután négy órára minden díszvendégünk megérkezett. Így Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Nagy István agrárminiszter, Zászlós Tibor, Szólláth Tibor és Luzsi József NAK alelnökök, Detre Miklós MÁK elnök-helyettes, Feldman Zsolt államtitkár, Juhász Anikó és Papp Zsolt helyettes államtitkárok, Jakab Ádám polgármester úr és még sokan mások. Díszvendégeink megadták a rangot az eseménynek, ahol a legjobbak közt a legszebbeket kerestük és találtuk meg.

Mint egy profi reklámban olyan szép és kompakt volt a Breier Farm, mint egy mesekönyvben, olyan meseszerű volt a Szápári Ökofarm, mindenki olyan gyümölcsöst szeretne, amilyen a Márkli Kert, vagy olyan zöldség kertészetet, amilyen Simon Károlyé. Hihetetlen, hogy lehet ekkora szép biogazdaság, mint a Szakmári Gabona és olyan profi öntözött gazdaság, mint a Totya Farm. Láttuk, hogy néz ki egy parádésan rendben lévő agrárnagyüzem a Kányai Mezőgazdasági Zrt. és láthattunk egy virtigli borászatot, az Etyeki Kúriát.

Elmehettünk a Vajdaságba, ahol a Bíró Farm lett a zsűri győztese, akiknél magyarabbat itt sem találunk, de szebb öntözött szóját sem sokat.

Mintegy fél évet szerveztük a díjat. Jelölteket kerestünk, zsűriztünk, laudáltunk, kisfilmet forgattunk, újra zsűriztünk, birtokot jártunk be, kicsit agroturistáskodtunk, tanultunk, kérdeztünk, örültünk, szomorkodtunk, reménykedtünk és együtt hittük a gazdásztársakkal, hogy lesz még jobb év, mint az idei.

Köszönet a hortobágyiaknak, kollégáimnak, technikusainknak a hibátlan szervezésért és vendégeinknek a jó társaságért!

Csodás embereket, profi gazdaságokat ismerhettünk meg. Összekovácsolódott zsűri járta a birtokokat és nagyon szép gálaesten örülhettünk együtt a győztesekkel. Folytatjuk hazánk biztosan legjobb birtokbejárását, a legjobbak közül a legszebbek megkeresését!

Mátrai Zoltán, főszervező

Magyarország Legszebb Birtoka 2022. díjátadó gála rövid összefoglaló from Agrotrend Média Kft. on Vimeo.

agrotrend.hu