Skip to main content
2020Magyarország legszebb családi gazdasága

Nyakas Farm

By 2024.02.02.február 19th, 2024No Comments

 Nyakas András Hajdúnánás határában 1981 óta foglalkozik állattartással és növénytermesztéssel. A Nyakas család a környék meghatározó szarvasmarha telepével rendelkezik, ahol modern technológiával dolgoznak, s állítják elő a szarvasmarha-tartáshoz szükséges takarmányt.

Az Év Agrárembere 2017 kitüntető díj Állattenyésztés kategóriájának pályafutását a helyi termelőszövetkezetben kezdte, 1981-től pedig már baromfitenyésztő és állatkereskedő vállalkozása volt. Gazdaságában 1995-ben 25 vemhes üszővel kezdődött el a tejtermelés. A hajdúnánási farm ma már az ország egyik legmodernebb és legnagyobb tejelő szarvasmarha telepével és tehénállományával rendelkezik.

A cég mintegy 1800 hektáron gazdálkodik, az állatállomány közel 4800 darab Holstein-fríz fajtájú szarvasmarhából áll. A cég 5 telephelyén évi 23 millió liter tejet állítanak elő. A területeik hasznosítása a vetésforgót szigorúan betartva történik, fő növényük a silókukorica, ami a telep tejelőtehén állományának takarmányozására szolgál. Az öntözött terület nagysága eléri a 480 hektárt, e téren a jövőben még több bővítést terveznek. A gazdaság stabil vevőkörrel rendelkezik, a megtermelt tej legnagyobb hányadát Gyulafehérvárra viszik.

Lokálpatrióta lévén rendezvények szervezésével, szponzorálásával segíti városát, iskolákat, civil szervezetek támogat. Egyebek mellett az ő kezdeményezésére indították el az Arató Fesztivált, amelynek fő támogatója és ami hosszú évek óta a város egyik legnagyobb tömegrendezvénye. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének megbecsült és elismert tagjaként, rendszeresen szakmai napoknak és egyéb szakmai, szervezeti rendezvényeknek, ad helyet. Nyakas András tevékenységét 1999-ben a Földművelésügyi Minisztérium „Aranykoszorús Gazda” kitüntetéssel, 2009-ben a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Arany Sándor-díjjal ismerte el. 2012-ben Hajdúnánás Város Képviselőtestülete Csiha Győző díjjal jutalmazta a város gazdasági fejlődésének elősegítéséért. 2016-ban a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete az Év Tenyésztője díjjal tüntette ki. Az évek során elindult a generációváltás, az irányítás fokozatosan átkerül fiai, az agrármérnök végzettségű András és Tamás kezébe.