Skip to main content
2022KategóragyőztesMagyarország legszebb szántóföldi növénytermesztő birtoka

Szántóföldi növénytermesztő birtok kategóragyőztese: Kányai Mezőgazdasági Zrt

By 2022.07.11.augusztus 10th, 2022No Comments
 
Magyarország legszebb szántóföldi növénytermesztő birtoka
KWS Magyarország Kft.
 

A Kányai Mezőgazdasági Zrt. Igazgatóságának elnöke, Dr. Gergácz Zoltán 1991-ben szerezte meg az Agrármérnöki Oklevelet, amit követett a Mezőgazdasági Szaktanácsadó Mérnöki, az MBA (Mester Közgazdász) és a PhD tudományos fokozat megszerzése. A Mezőgazdasági Tudományok Doktora az Állattenyésztés Tudományágban. 31 éve dolgozik a mezőgazdaságban, ebből 18 évig állatok takarmányozásában-, takarmány-kereskedelemben, termények kereskedelmében, valamint szaktanácsadóként néhány szomszédos országban is. 10 éve irányít több ezer hektáros gazdaságokat, rendszeresen publikál és felkérésekre előadásokat tart.

A Kányai Mezőgazdasági Cégcsoport 5 gazdasági társaságban működik, mintegy 3300 hektár bérelt termőföldön gazdálkodik. A vezető szerepet a Kánya Zrt. tölti be, ez a Cég végzi a többi jogi személy könyvelését, szakmai irányítását, szolgáltatás keretében biztosítja a gépi munkákat, a terményeik felvásárlását és értékesítését. 50 főt foglalkoztat. Működési területe Somogy megye Észak-Keleti részén, Kapoly, Tab, Kánya, Bedegkér, Tengőd és Somogyegres településeken fekszik, a Balatontól délre kb. 30-40 km-re. 

Talajadottságaik közepesek, vályog- és homokos vályog talajtípusba tartoznak, helyenként a dombos felület miatt eróziónak és deflációnak kitett részekkel.

A termesztenek őszibúzát, kukoricát, ősziárpát, napraforgót, valamint borsó,  hibrid napraforgó és búza vetőmagot. Minden évben fajtasorokat állítanak be búzából, napraforgóból és kukoricából, amiket a szomszédos gazdáknak bemutatnak, szakmai konzultációkat biztosítva a megalapozott fajtaválasztáshoz (fotómelléklet a 2022 június 7-i kalászos fajtabemutatóról).

Öko/Bio gazdálkodásba vont terület 102 ha, az idei évben kukorica növénnyel kezdi meg az átállást a hagyományos gazdálkodásról, a tervek szerint utána búza, tönkölybúza, és újra kukorica vetésével. A bio területen beállított kísérleteknek a szomszédos táblákon hagyományos művelésű növény kontrollt tudnak biztosítani.

A cégcsoport gépparkja a legmodernebb típusokból áll, műholdas helymeghatározással, automata kormányzással, a precíziós növénytermesztéshez szükséges összes eszközzel felszerelve. 2022-ben 315 ha kukoricát vetettek precíziósan, hozamtérképekre és NDVI térképekre alapozva, ez kukorica vetésterületük 26%-a. A teljes árpa és búza vetésterületükön a 2. folyékony nitrogén pótlást differenciáltan végezték a hidas permetező tetejére szerelt Nsensor segítségével. A termésbecslésre, a növények állapotfelmérésére és a vadkárok meghatározására drónt használnak, automata meteorológiai állomás rögzíti az aktuális időjárási adataikat. 

A talajművelés során előnyben részesítik a forgatás nélküli technológiákat (szükség esetén szántanak is, azonnali talajzárás mellett), a szalmát- és szármaradványokat több mint 10 éve juttatják vissza a talajba, a tavalyi évtől 12 ezer tonna szervestrágyát szórnak szét. Háromévente 40 cm-nél mélyebb lazítást kapnak a földjeik. Próbálják a talajtaposást a minimálisra csökkenteni, ezért ahol lehet gumihevederes gépeket alkalmaznak. Szárbontó baktériumok segítségével, törekednek a szervesanyagtartalom megőrzésére. 

A megtermelt termények fogadására és tárolására 20 tonna/óra kapacitású Riela szárító-tisztító berendezés üzemel, 14.000 tonna termény tárolására van mód egyidőben. Évente a saját termelésű- és felvásárolt gabonákkal együtt, 15.000 tonna kukoricát, 6.000 tonna őszibúzát, 2.000 tonna ősziárpát, 1.800 tonna HO Napraforgót értékesítenek. 1.000 tonna körül csáváznak és fémzárolnak búza vetőmagokat évente.

Bérmunka keretében Kányai Zrt. közel 200 magángazda, őstermelő és vállalkozás részére végez szaktanácsadást, gépiszolgáltatást, termény bérszárítást- és tisztítást, vásárolja fel a terményeiket.

A jövőben az alapvető cél, a talajok termőképességének megőrzése, javítása, ehhez új, innovatív technológiák bevezetése, mikrobiológiai termékek használata, kifejlesztésükben való aktív részvétel, egyetemekkel, kutatóintézetekkel. A gazdaságos tevékenység fenntartásához létfontosságú a talajok vízmegőrzése, a talajok takarása (takarónövényekkel) és optimális talajművelés fenntartása. Az elért eredményeik folyamatos bemutatása, publikálása az érdeklődő gazdák számára.