Skip to main content

A borászat kategória győztese a Varga Pincészet

A Varga Pincészet 1993-ban alakult, amikor a Varga család Badacsonyörsön megvásárolta egy állami gazdaság 5,6 hektáros ipari területen fekvő pincészetét. A pincészethez elavult épületek és korszerűtlen technika, de egy csodálatos panorámával rendelkező ingatlan párosult. Az elmúlt 28 évben apránként épült újjá a borászat és mára már közel 15 millió palack bort értékesítenek évente. Ennek köszönhetően pincészetük évek óta élen jár a belföldön értékesített palackos borok piacán. Önálló, betétdíjas borforgalmazási rendszert elsőként építettek ki Magyarországon, mellyel 2016-ban újrahasznosítás kategóriában Greennovációs díjat nyertek. Bázis boraik mellett prémium Aranymetszés termékeik is egyre nagyobb teret kapnak. Jelenleg 200 hektár szőlő területen gazdálkodnak országszerte, ebből 145 hektár a Badacsonyi, a Balaton felvidéki és Balatonfüred-Csopaki borvidékeken, 55 hektár pedig az egri borvidéken található. Bázis boraikhoz ovábbi 2200-2500 hektárról integrálnak szőlőt évente, hosszú távon szerződött partnereiktől. Badacsonyörsi központi pincészetük mellett

2015 óta az egri borvidéken, Feldebrőn is jelen vannak. „Hisszük, hogy a borok minősége minden esetben a szőlővel kezdődik. Az ültetvények kondíciójának összefüggése a minőséggel már egy ideje köztudott. Folyamatosan jó minőségben sokat termelni csak kiemelkedően jó kondícióban lévő ültetvényeken lehet. Ötödik éve nagy hangsúlyt fektetünk szőlőterületeink fenntarthatóságának fokozására, amely eredmény már Aranymetszés borcsaládunk minőségében is megmutatkozik. Az okszerű módon és a lehető legoptimálisabb időpontban elvégzett növényvédelmi fordulókon, valamint a megfelelő időben elvégzett zöldmunkákon kívül további lépéseket teszünk a kiemelkedő minőség elérése érdekében. A magas szintű ültetvény higiéniát már a talajnál igyekszünk “megteremteni.” Több éves tapasztalattal rendelkeznek ültetvényeik sorköztakarásával kapcsolatban. Különböző, az adott ültetvénybe adaptálható magkeverékekkel dolgoznak, így amellett, hogy élhetőbb környezetet biztosítanak a szőlőben előforduló hasznos szervezeteknek és magának a szőlőnek is, a talajok tápanyagtartalmát és szerkezetét is jelentős mértékben javították. Jó néhány szőlészeti és borászati technológiájú kísérletet állítottak be az elmúlt években, legyen szó növényvédelmet, növénykondicionálást, tápanyagutánpótlást vagy épp erjedés technológiát, szolgáló fejlesztésről.

Az idei évtől olyan, gombarezisztens szőlőfajták telepítésébe kezdtek, melyek minimális növényvédelmi beavatkozással megvédhetőek, tovább csökkentve ezzel ökológiai lábnyomunkat. Hosszú távú cél tehát egy olyan ültetvény szerkezet kialakítása, ahol évről évre képesek a minőség és a mennyiség optimális egyensúlyát fenntartani, ezzel növelve az ültetvények átlagéletkorát. A környék legnagyobb borászataként jó kapcsolatot ápolnak a helyi pincészetekkel.

A Varga Pincészet lett az idei győztes a Magyarország Legszebb Birtoka díj kiírásának Szőlészet-Borászat kategóriában.